FinD - Novice - Evropske borze globoko v rdečem; cenejša nafta in evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.8.2019

Evropske borze globoko v rdečem; cenejša nafta in evro

London/Frankfurt/Pariz, 14. avgusta (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes spustili globoko navzdol, še globlji so padci na newyorških borzah. Vlagatelje je namreč zajel strah pred skorajšnjo recesijo. Močno se je pocenila tudi nafta, v rdečem je evro.

Donos na 10-letne ameriške državne obveznice je danes za kratek čas zdrsnil pod donos na dveletne državne papirje. To naj bi bil precej zanesljiv znak, da se v prihodnjih mesecih obeta recesija.

Že zjutraj so se potrdile ocene analitikov, da se je nemško gospodarstvo v drugem četrtletju skrčilo. Po predhodnih podatkih nemškega statističnega urada se je nemški BDP na četrtletni ravni skrčil za 0,1 odstotka.

Manjše število borz, denimo italijanska, bodo sicer v četrtek zaprte zaradi praznika Marijinega vnebovzetja.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 2,04 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 2,19 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 2,08 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, in sicer za 1,42 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,67 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,61 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 2,53-odstotni padec.

V New Yorku je industrijski indeks Dow Jones približno štiri ure pred koncem trgovanja na 2,44 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 2,27 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 2,89-odstotni padec.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem znižal za 0,26 odstotka. Pozno popoldne je bilo treba za evro odšteti 1,1142 dolarja, potem ko je ECB opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1144 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena septembra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 54,39 dolarja, kar je 2,71 dolarja manj kot v torek. V Londonu so se oktobrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 2,64 dolarja na 58,66 dolarja za sod.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar