FinD - Novice - Ifo: Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.8.2019

Ifo: Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo

München, 12. avgusta (STA) - Razpoloženje v svetovnem gospodarstvu se je zaradi trgovinskega spora močno poslabšalo, opozarja münchenski inštitut Ifo. Kazalnik gospodarske klime, ki ga izračunava, se je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim znižal za 7,7 točke na -10,1 točke. V razvitih gospodarstvih so se poslabšali tudi obeti, so sporočili z inštituta.

Ocena trenutnih razmer se je na globalni ravni v tretjem četrtletju znižala za 6,8 točke na -5,4 točke, ocena pričakovanj za prihodnje mesece pa za 8,6 točke na -14,7 točke. "Pričakovanja so na najnižji ravni od lanskega izbruha trgovinskega konflikta," so poudarili na inštitutu.

V Latinski Ameriki, severni Afriki, Skupnosti neodvisnih držav in na Bližnjem vzhodu se pričakovanja za prihodnje mesece sicer niso poslabšala, a že pred tem niso bila posebej optimistična.

"Vlagatelji na globalni ravni pričakujejo padec zasebne potrošnje in investicijske dejavnosti ter padanje obrestnih mer. Trgovinski spor močno vpliva na svetovno gospodarstvo," je še opozoril inštitut.

Trgovinski spor je povzročil ameriški predsednik Donald Trump s svojo protekcionistično politiko, katere najvidnejši rezultat so višje carine na uvoz iz mnogih držav, predvsem Kitajske. Negotovost, ki vlada na trgih, poslabšuje stanje in obete, opozarjajo analitiki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar