FinD - Novice - Evropske borze začele s padci
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.8.2019

Evropske borze začele s padci

Pariz/London/Frankfurt, 09. avgusta (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah poteka v znamenju padcev. Nemška tiskovna agencija dpa je razlog za to med drugim pripisala negotovosti, povezani s politično situacijo v Italiji in brexitom.

Za evropskimi borzami je turbulenten teden. V četrtek je pariška borza pridobila 2,3 odstotka, frankfurtska 1,7 odstotka in londonska 1,2 odstotka. Danes pa so sledili popravki navzdol.

Do 9.30 je tako indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 izgubil 0,60 odstotka. V Londonu se je FTSE 100 zniževal za 0,40 odstotka, v Frankfurtu DAX za 0,49 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,50 odstotka.

Negotovost na evropske borze med drugim vnaša italijanska politična kriza. Italijanski notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini je v četrtek po srečanju s premierjem Giuseppejem Contejem pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. V Italiji lahko sicer predčasne volitve razpiše le predsednik države, aktualni predsednik Sergio Mattarella pa v času, ko mora Italija pripraviti in v Bruselj poslati predlog proračuna, temu ni naklonjen.

Še naprej skrbi tudi dogajanje v zvezi z brexitom. Izstop iz EU brez dogovora bi Veliko Britanijo najverjetneje pahnil v recesijo, močno pa bi ga občutile tudi nekatere evropske države.

Tečaj evra se je danes malenkost okrepil. Zjutraj je bilo treba za en evro na frankfurtski borzi odšteti 1,1196 dolarja, potem ko je zaradi Italije v četrtek zvečer padel do 1,1177 dolarja. Evropska centralna banka (ECB) je referenčni tečaj evra v četrtek postavila pri 1,1193 dolarja.

Na azijskih borzah je bil trgovalni dan neenoten. Tokijska borza je zabeležila 0,4-odstotno rast, sydneyjska 0,3-odstotno in seulska 0,9-odstotno. Padci pa se obetajo na borzah v Hongkongu in Šanghaju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar