FinD - Novice - Predlog novele za celovito ureditev pomožne policije že pripravljen
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.8.2019

Predlog novele za celovito ureditev pomožne policije že pripravljen

Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve, ki se zaveda nekaterih pomanjkljivosti v ureditvi statusa pomožnih policistov, je že pripravilo predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki bo v zakonodajni postopek vložen jeseni. Z njim bodo pomožno policijo uredili na novo in celovito, so zapisali na spletnih straneh državne uprave.

Podali pa so tudi primerjavo med plačili po stari uredbi o pomožni policiji, ki je bila v veljavi do februarja 2018, in novi uredbi, v veljavi od februarja 2018 naprej. Ob predpostavki, da bi se zaposleni pomožni policist usposabljal 40 ur v tednu, in sicer tri dni med delovnikom ter v soboto in nedeljo, bi v skladu s staro uredbo prejel plačilo v višini 210,73 evra bruto, v skladu z novo uredbo pa 126,44 evra bruto. Razlika je 84,29 evra, kar pomeni, da bi zaposleni pomožni policist za usposabljanje v skladu z novo uredbo prejel za 40 odstotkov nižje plačilo kot prej. Vendar zaposleni pomožni policist dobi tudi 100-odstotno nadomestilo plače pri svojem delodajalcu, so pojasnili.

Nezaposleni pomožni policist bi za usposabljanje tako po stari kot novi uredbi dobil enako plačilo v višini 221,83 evra. Prav tako bi enako plačilo po obeh uredbah dobil pomožni policist tudi za opravljanje nalog policije v miru, vojnem in izrednem stanju ne glede na to, ali je zaposlen ali ne.

Zakon o organiziranosti in delu v policiji in uredba o pomožni policiji ne predvidevata izplačevanja dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času in tega tudi nista nikoli predvidevala ne glede na morebitno drugačno razlago predpisov v preteklosti, so opozorili na ministrstvu.

Glede vpoklica pomožnih policistov zakon o organiziranosti in delu v policiji sicer določa, da o uporabi pomožne policije, ki traja do 30 dni v istem koledarskem letu, odloči minister na predlog generalnega direktorja policije. O vpoklicu za daljše obdobje pa odloči vlada na predlog ministra. Nihče od pomožnih policistov po opozorilu ministrstva tako ne bo opravljal dela več kot 30 dni, če o tem ne bo odločila vlada.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar