FinD - Novice - Kitajska zavrača ameriške očitke o manipulaciji z valuto
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.8.2019

Kitajska zavrača ameriške očitke o manipulaciji z valuto

Peking, 06. avgusta (STA) - Trgovinski spor med ZDA in Kitajsko se zaostruje. Uradni Peking je danes zavrnil očitke, da Kitajska s ciljem pridobiti konkurenčno prednost v svetovni trgovini manipulira s svojo nacionalno valuto. Zadnja večja devalvacija juana je posledica razmer na trgu, je kitajska centralna banka zapisala v sporočilu za javnost.

Kitajska iz konkurenčnih vzrokov ne bi zniževala vrednosti svoje valute, ali je uporabila kot orožje v trgovinskem sporu z ZDA, so pojasnili v centralni banki. Tečaj juana bo ohranjala na primerni, uravnoteženi ravni.

Kitajska je v ponedeljek tečaj juana znižala na najnižjo raven v razmerju do dolarja v več kot 11 letih, v Pekingu pa so napovedali, da kitajska podjetja ne bodo več uvažala kmetijskih pridelkov iz ZDA. Oboje velja kot povračilni ukrep na dodatne carine na kitajsko blago, ki jih je prejšnji teden uvedel ameriški predsednik Donald Trump.

Posledično je ameriška vlada Kitajsko označila za državo, ki manipulira s svojo valuto z namenom, da bi prišla do nepoštene prednosti v mednarodni trgovini. Ministrstvo za finance je Peking v ponedeljek zvečer pozvalo, naj v prihodnje vse valutne transakcije izvaja bolj pregledno in pošteno. Finančni minister Steven Mnuchin bo razpravo o tej temi sprožil tudi z Mednarodnim denarnim skladom.

Ekonomisti zaostritev spora spremljajo z zaskrbljenostjo. "To bi lahko bil začetek nepopravljivega trgovinskega konflikta med državama," je danes za nemško tiskovno agencijo dpa dejal Marcel Fratzscher z nemškega inštituta za ekonomska raziskovanja DIW. Kitajska je vedno manipulirala s svojo valuto. "Toda utemeljevati to manipulacijo s trgovinskim sporom mora neizogibno voditi do stopnjevanja napetosti z ZDA," je dodal.

Fratzscher se boji, da bi lahko zdaj tudi druge azijske države devalvirale svoje valute, da bi lahko ostale v koraku s tekmeci na globalnem trgu. To utegne okrepiti tečaj evra, kar bi podražilo evropsko blago v državah izven območja skupne valute.

Nižji menjalni tečaj juana v razmerju do dolarja pomeni cenejše kitajsko blago v tujini. Trump je devalvacijo juana označil za manipulacijo z valuto. Prek Twitterja je sporočil: "Kitajska je vedno manipulirala s svojo valuto, da bi kradla naša podjetja in tovarne, škodovala našim delovnim mestom in zniževala plače ameriških delavcev. S tem je zdaj konec."

Kitajski in ameriški pogajalci naj bi se sicer vnovič sestali septembra v Washingtonu, da bi nadaljevali pogovore glede trgovinskega sporazuma.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar