FinD - Novice - Arso bo moral vnovič odločati o presoji vplivov glede uvoza premoga za Teš
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.8.2019

Arso bo moral vnovič odločati o presoji vplivov glede uvoza premoga za Teš

Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Agencija RS za okolje (Arso) bo morala znova odločati, ali je presoja vplivov na okolje za uvoz premoga za Termoelektrarno Šoštanj (Teš) iz tujine potrebna. Sprva so odločili, da vpliva uvoženega premoga na okolje ni potrebno presojati, ministrstvo za okolje je po pritožbi nevladnikov ta sklep razveljavilo, poroča Večer.

Ministrstvo za okolje in prostor je ugodilo pritožbi nevladnih organizacij Focus, Greenpeace Slovenija, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) in Umanotera na sklep Arsa, da za dobavo tujega premoga v Teš ni treba izvesti okoljske študije - t. i. presoje vplivov na okolje. Agencija bo morala zdaj vnovič odločati, ali je presoja vplivov na okolje potrebna.

Strokovna sodelavka Focusa Barbara Kvac je odločitev ministrstva pozdravila in ocenila, da Arso pri svoji odločitvi ni upošteval vseh možnih vplivov uvoza premoga na okolje. "Hkrati verjamemo, da je možno, in potrebno, celovite in dolgoročne vplive, povezane z uvoženim premogom, ovrednotiti le v okviru presoje vplivov na okolje," je dodala.

Termoelektrarna bo morala v prihodnjih sicer letih poiskati nadomestilo za domač premog iz Velenja, saj tega ne bo dovolj, pri tem pa preigravajo več možnosti, poleg uvoza tujega premoga še sosežig odpadkov.

Začasni direktor Teša Mitja Tašler je junija na energetski konferenci v Velenju napovedal, da bo Teš predvidoma konec leta 2020 zaradi rasti cen premoga začela s sosežigom odpadkov, generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Stojan Nikolić pa je dodal, da so prve analize sosežiga odpadkov spodbudne, uvožen premog pa bi bil najslabša opcija za Teš.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar