FinD - Novice - Napako sistema uprave za javna plačila sanirali
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.8.2019

Napako sistema uprave za javna plačila sanirali

Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Napako sistema uprave za javna plačila, do katere je prišlo danes zaradi izpada električne energije, so sanirali in sistem bi moral znova delovati, so za STA povedali na ministrstvu za javno upravo. Na ministrstvu za finance poudarjajo, da naj škode zaradi začasne nedosegljivosti spletnega portala uprave ne bi bilo.

Spletna stran uprave, ki s svojim sistemom skrbi za vse transakcije s proračunskimi uporabniki, večino dneva ni bila dostopna. Danes zjutraj je namreč prišlo do izpada električnega napajanja na Cankarjevi ulici v Ljubljani.

Kot so STA povedali na ministrstvu, so do okoli 20.30 napako odpravili in sistem bi moral delovati tako, kot je prej.

Razlog za izpad naj bi bila napaka na ključnem delu električne napeljave. Po izpadu se ni izvedel avtomatski preklop na agregatsko napajanje, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po zagonu agregatov so strokovnjaki s področja informatike nemudoma začeli postavljati strežnike, vendar se je zaradi nihanja električnega toka pojavil še en izpad ene faze in posledično so bili sistemi neodzivni.

Tako so morali najprej počakati, da se je znova vzpostavilo električno omrežje, nato pa so začeli z vzpostavljanjem strežnikov. Te so najprej vzpostavili delno, zdaj pa so vzpostavljeni v celoti.

V času nedelovanja sistema je celotna uprava prešla na rezervnega. Na ministrstvu za finance so za STA zagotovili, da izpad elektrike ne bo vplival na varnost podatkov v sistemu uprave za javna plačila. Zatrjujejo, da sistem tako ostaja varen, škode zaradi začasne nedosegljivosti naj ne bi bilo.

Dodali so, da bodo plače javnim uslužbencem v ponedeljek kljub težavi "nedvomno nakazane na transakcijske račune".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar