FinD - Novice - Nekatera industrijska podjetja te dni na kolektivnem dopustu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.8.2019

Nekatera industrijska podjetja te dni na kolektivnem dopustu

Ljubljana, 04. avgusta (STA) - Marsikatero slovensko podjetje, predvsem tista v industriji, se je na vrhuncu poletja tudi letos odločilo za kolektivni dopust. V nekaterih ta velja za skoraj vse zaposlene, v drugih le za del ali za določen obrat, skoraj povsod pa čas prekinitve proizvodnje izkoristijo tudi za redna vzdrževalna in investicijska dela.

V farmacevtski družbi Lek kolektivni dopust vsako leto za čas poletja, pa tudi med božičem in novim letom, načrtujejo v skladu z delovnim koledarjem, različno po lokacijah in predvsem v proizvodnji. Pri tem se prilagajajo potrebam delovnega procesa in naročilom.

V tem času opravijo nekatera redna predpisana vzdrževalna in investicijska dela, ki jih ne morejo izvajati v času redne proizvodnje, saj je potrebno ustaviti in testirati posamezne sisteme. V tem času opravijo tudi čiščenja v proizvodnji, ki bi drugače motila redne proizvodne aktivnosti.

V bistriškem predelovalcu aluminija Impolu so poletni kolektivni dopust organizirali samo v manjšem delu skupine Impol, in sicer v družbah Stampal in Rondal, ki se temu prilagodita zaradi dinamike naročil. Na dopustu je tako dva tedna 120 zaposlenih.

V Mariborski livarni Maribor (MLM) letos čez poletje niso predvideli kolektivnega dopusta, izjema sta le oddelka kovačije in galvanike, kjer je od konca julija dva tedna na dopustu 35 delavcev, v tem času pa bodo izvajali redna vzdrževalna dela na opremi.

V kidričevskem Talumu imajo kolektivni dopust v tistih poslovnih enotah, kjer proizvodni proces to dopušča. Letos so na dvotedenskem kolektivnem dopustu sodelavci treh enot, v tem času pa sodelavci iz drugih enot v proizvodnih procesih opravljajo redne letne remonte in vzdrževalna dela.

Okoli 1800 zaposlenih v zreškem Uniorju v tem času prav tako večinoma koristi kolektivni dopust, ki pa je različen po posameznih programih. Zadnji teden julija so tako dvotedenski dopust začeli koristiti zaposleni v programu odkovkov in skupnih službah, ta teden so se jim pridružili tudi vsi ostali programi, še naslednji teden pa ga bodo nadaljevali v programih ročnega orodja in strojegradnje.

V tem času opravljajo vzdrževalna dela, čiščenje in različne servise, kar velja tudi za Gorenje, kjer so s kolektivnim dopustom začeli 20. julija, ki bo trajal vse do 12. avgusta.

V nasprotju z njimi skupina Sij ni predvidela kolektivnega dopusta v nobeni od njihovih družb, tako da proizvodnja nemoteno teče tudi v jeseniškem Acroniju in v njihovih koroških podjetjih.

Je pa zato bila enotedenskega kolektivnega dopusta ta teden deležna večina zaposlenih v Domelu iz Železnikov. Vsi ne, saj so ga zaradi povečanih naročil na nekaterih programih preklicali za okoli 250 zaposlenih, ki so tako nadaljevali s proizvodnjo.

Navadno pri njih za kolektivni dopust načrtujejo večja vzdrževalna dela, tako so tudi letos opravili redni letni pregled transformatorske postaje, hkrati pa urejajo dovoz na dvorišče podjetja, ki je v rednem času preveč obremenjen za obnovo.

Kot vsako leto, so se tudi letos konec julija in v začetku avgusta v Elanu odločili za dvotedenski kolektivni dopust, ki vključuje veliko večino zaposlenih.

Na kolektivni dopust so se že, ali se bodo še, odpravili tudi v največjih dolenjskih podjetjih. V Revozu bo okoli 3400 zaposlenih od ponedeljka na dopustu tri tedne, medtem pa bo v tovarni dnevno prisotnih od 200 do 400 zunanjih izvajalcev in zaposlenih, ki bodo delali na različnih projektih, povezanih s postavitvijo nove opreme. Največ del bodo izvedli v obratu za varjenje in sestavo karoserij ter na vzdrževanju.

V Adrii Mobil je nekaj manj kot 1100 zaposlenih na kolektivni dopust za tri tedne odšlo 1. avgusta. Na oddihu ne bodo le delavci v službah, ki med dopustom opravljajo nujna vzdrževalna in naložbena dela.

V novomeški Krki, ki v vsej državi zaposluje nekaj več kot 6000 ljudi, se na dopust, na katerem bodo do 16. avgusta, v ponedeljek odpravlja štiri petine zaposlenih. V tem času bo obratoval le del proizvodnje, hkrati pa bodo tudi pri njih opravljali vzdrževalna dela in remonte.

Na Obali so v okviru skupine Pivka kolektivni dopust načrtovali v Delamarisu Kal, kjer poteka proizvodnja steriliziranih izdelkov Delamaris in Delatera. Ta za zaposlene traja povprečno dva tedna, v času med 22. julijem in 16. avgustom, ko v omenjenem obratu nadgrajujejo opremo z izboljšavami, opravljajo večje remonte na opremi ter vzdrževalna dela na objektih. Kljub dopustom obratuje del pakirnice.

Medtem v Pivki perutninarstvu kolektivnih dopustov ni, saj proizvodnja zaradi zagotavljanja dnevno svežega mesa in izdelkov na policah trgovin poteka neprekinjeno vse leto.

Tudi v vseh proizvodnih obratih Droge Kolinske čas kolektivnih dopustov izkoristijo za vzdrževalna dela na strojni opremi. V izolski proizvodnji Barcaffe dvotedenski dopust koristijo prav v teh dneh, v proizvodnji Argete ga bodo naslednja dva tedna, v Mirni pa so ga zaključujejo ta teden. Delavci polnilnice pijač v Rogaški Slatini kolektivnega dopusta niso imeli.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar