FinD - Novice - Slovenija še ne razkriva kart v iskanju naslednika Lagardeove
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.8.2019

Slovenija še ne razkriva kart v iskanju naslednika Lagardeove

Ljubljana/Pariz, 01. avgusta (STA) - Slovenija še ne razkriva kart v igri izbora novega direktorja ali direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Francoski finančni minister Bruno Le Maire, ki usklajuje evropska prizadevanja pri iskanju naslednika Francozinje Christine Lagarde, je danes sporočil, da konsenza še ni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Le Maire je v stikih z evropskimi kolegi in skuša najti konsenz o kandidatu, ki bo vodil IMF. Po navedbah Pariza je v igri pet imen, si pa Le Maire želi v potrjevanje posredovati zgolj eno.

Lagardeova je sredi julija zaradi nominacije za predsednico Evropske centralne banke (ECB) odstopila z mesta direktorice IMF. Odstop bo začel veljati 12. septembra, do takrat pa so njene naloge zamrznjene in sklad začasno vodi njen namestnik David Lipton.

Mesto direktorja IMF tradicionalno zaseda Evropejec in na stari celini so odločeni, da bo tako tudi ostalo. Zaenkrat so kandidati za vodenje IMF španska gospodarska ministrica Nadia Calvino, portugalski finančni minister Mario Centeno, nekdanji nizozemski finančni minister in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem, nekdanja evropska komisarka iz Bolgarije Kristalina Georgieva, ki sedaj začasno vodi Svetovno banko, in nekdanji evropski komisar s Finske Olli Rehn.

Le Marie je danes sporočil, da je v zadnjih dneh govoril z vsemi kolegi, še posebej nemškim finančnim ministrom Olafom Sholzem. Za danes pa je sklical konferenčni klic s kolegi iz EU, da bi jih obvestil o rezultatu opravljenih konzultacij in da bi skupaj dorekli, kako bodo dosegli konsenz okoli enega samega imena. Ker se države članice glede najprimernejšega kandidata niso mogle dogovoriti, bo Le Maire v petek sprožil postopek glasovanja, je AFP popoldne povedal vir blizu francoskemu ministru.

"V tem tednu poteka več različnih usklajevanj med finančnimi ministri, v katere se vključuje tudi slovenski finančni minister (Andrej Bertoncelj)," so za STA sporočili s slovenskega finančnega ministrstva. "Glede na to, da pogovori in usklajevanja o najbolj primernem kandidatu še potekajo, odločitev o podpori konkretnemu kandidatu še ni bila sprejeta," so dodali ob tem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar