FinD - Novice - Rast BDP v drugem četrtletju v območju evra in EU počasnejša
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2019

Rast BDP v drugem četrtletju v območju evra in EU počasnejša

Luxembourg, 31. julija (STA) - Gospodarska rast je bila v letošnjem drugem četrtletju v območju evra in EU po sezonsko prilagojenih podatkih v četrtletni primerjavi 0,2-odstotna. V primerjavi z enakim četrtletjem lani je bila rast v evrskem območju 1,1-odstotna, v EU pa 1,3-odstotna, kažejo prvi izračuni evropskega statističnega urada Eurostat.

Gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju v območju evra 0,4-odstotna, v celotni EU pa 0,5-odstotna. V zadnjem četrtletju 2018 se je bruto domači proizvod (BDP) v evrskem območju okrepil za 0,2 odstotka, v EU pa za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast BDP v letošnjem prvem četrtletju v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 1,2-odstotna, v osemindvajseterici pa 1,6-odstotna. V zadnjem lanskem četrtletju je bila v območju z evrom prav tako 1,2-odstotna, v državah EU pa 1,5-odstotna.

"Prej so bili zaskrbljujoči podatki za Nemčijo in Italijo, sedaj pa podatki po posameznih državah kažejo, da se rast v EU ustavlja na račun širšega kroga držav," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil ekonomist Jack Allen Reynolds iz družbe Capital Economics.

Francija je v torek objavila, da je gospodarska rast v drugem četrtletju dosegla 0,2 odstotka. Šibko rast so pripisali predvsem upočasnjeni potrošnji gospodinjstev. Podatki za Nemčijo bodo znani v prihodnjih tednih.

Italija, ki ima poleg šibke rasti težave z visokim dolgom, je danes razkrila, da je v tem četrtletju zabeležila ničelno rast. Medtem je bila ta višja v Španiji. V tej državi se je rast BDP ustavila pri 0,5 odstotka, a je bila najpočasnejša od sredine leta 2014.

Rast se je za odstotno točko upočasnila tudi v Avstriji, kjer je bila v drugem četrtletju 0,3-odstotna. Isto se je zgodilo v Belgiji, ki je zabeležila 0,2-odstotno rast, najnižjo v zadnjih dveh letih.

Za Slovenijo bodo podatki znani konec avgusta. Država je v prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim in po sezonsko prilagojenih podatkih imela 0,8-odstotno rast.

Najnovejši podatki za Evropo bodo po mnenju analitikov spodbuda napovedim Evropske centralne banke, da bo za zagon evropskega gospodarstva sprejela spodbujevalne ukrepe. Minuli teden ni posegala v denarno politiko, je pa napovedala nova znižanja obrestnih mer in možnost vnovičnega zagona programa odkupovanja obveznic.

ECB je pri odločitvah pozorna zlasti na inflacijska gibanja. Prve, danes objavljene ocene o julijski inflaciji v območju evra, ki kažejo, da je bila ta v medletni primerjavi 1,1-odstotna, junija pa 1,3-odstotna, še povečujejo možnost jesenskega ukrepanja ECB.

Eurostat je danes objavil prvo oceno rasti za območje z evrom in EU za drugo četrtletje. Oceno bo še dvakrat revidiral, prvič nekje sredi avgusta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar