FinD - Novice - Slovenske organizacije v vsakem četrtem podprtem projektu Kultura za leto 2019
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2019

Slovenske organizacije v vsakem četrtem podprtem projektu Kultura za leto 2019

Ljubljana, 31. julija (STA) - Med 106 projekti sodelovanja Kultura, izbranimi na evropski ravni, je letos rekordno število takih, v katerih sodelujejo slovenske organizacije. Kot vodja ali partner so vključene v 28 projektov, kar predstavlja 26 odstotkov vseh uspešnih prijav. Pet projektov je s slovenskim vodjo, v 23 odobrenih projektih sodeluje še 24 slovenskih partnerjev.

Kot so sporočili s centra za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih Motovila, bo Ustvarjalna Evropa za 106 projektov namenila 44,6 milijona evrov. V podprtih projektih sodelujejo organizacije iz 34 držav, stopnja uspešnosti na razpisu pa znaša rekordnih 30 odstotkov - najverjetneje zaradi manjšega števila prijav in nekoliko višjega proračuna.

Slovenija beleži nadpovprečno stopnjo uspešnosti - 38 odstotno - in zaseda neverjetno šesto mesto po številu podprtih projektov s slovensko udeležbo. Slovenske organizacije skupaj ustvarjajo 165 mednarodnih povezav s partnerji iz 28 držav. Letos največ sodelujejo s partnerji iz Italije (15), ki slovenske organizacije tudi največkrat povabijo k sodelovanju, Nemčije (12), Belgije in Združenega kraljestva (v obeh primerih po 11 organizacij) ter Poljske (10).

Največ podprtih projektov je s področja uprizoritvenih umetnosti (46 odstotkov), med njimi prevladujejo projekti s področja glasbe in gledališča. Sledijo projekti s področja kulturne dediščine (24 odstotkov), vizualnih umetnosti (15 odstotkov) in ostalih področij.

Največkrat opredeljena prednostna naloga v podprtih projektih je spodbujanje nadnacionalne mobilnosti, sledi izobraževanje in usposabljanje z namenom izboljšanja zmogljivosti sektorja, razvoj občinstev in medkulturni dialog. Še vedno pa ostajajo na repu projekti, ki se ukvarjajo z digitalizacijo in novimi poslovnimi modeli. Nekaj projektov se bo osredotočalo na zapuščino Evropskega leta kulturne dediščine.

Projekti s slovenskim vodjo, ki so skupaj pridobili skoraj milijon evrov podpore EU, so Mesto žensk, Pionirski dom, Radio Študent, Slovenski gledališki inštitut in Založba GOGA.

V vseh podprtih projektih sodeluje 25 organizacij iz Slovenije, med njimi pa so štiri uspešne kar z dvema projektoma: Mesto žensk, Založba Goga in Pionirski dom so uspeli kot vodje in še v vlogi partnerja, Lutkovno gledališče Ljubljana pa je partner v dveh projektih.

Kot so še zapisali v zavodu Motovila, je opazna sprememba trenda glede statusa slovenskih organizacij. Med uspešnimi domačimi prijavitelji je tokrat prvič nekoliko večje število javnih zavodov (13) v primerjavi z nevladnimi organizacijami (12). Na zemljevidu so se poleg Ljubljane, kjer ima sedež večina podprtih organizacij, letos znašli še Maribor (Umetnostna galerija Maribor in Društvo X-OP), Nova Gorica (Univerza v Novi Gorici), Novo mesto (Založba Goga) in Murska Sobota (RIS Dvorec Rakičan).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar