FinD - Novice - Stanovanjski sklad s končnimi ponudbami za Novo Brdo, odločitev sredi avgusta
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.7.2019

Stanovanjski sklad s končnimi ponudbami za Novo Brdo, odločitev sredi avgusta

Ljubljana, 31. julija (STA) - Republiški stanovanjski sklad je v konkurenčnem postopku s pogajanji prejel končne ponudbe izvajalcev gradnje v soseski Novo Brdo. Za prvo fazo gradnje je najugodnejšo ponudbo oddala Gorenjska gradbena družba s partnerjema Kolektor Koling in GP Krk, za drugo pa CGP s partnerjem SGP Graditelj. Odločitev o izboru naj bi bila sprejeta sredi avgusta.

Kot so danes sporočili iz stanovanjskega sklada, bo gradnja razdeljena v dve fazi: E2 in E3. V fazi E2 je predvidenih 307 stanovanj, v fazi E3 pa 166 stanovanj.

Ponudbe so v finalni fazi pregledovanja pred sprejemom odločitve o izboru, so pojasnili. "V primeru, da ne bo posebnosti, pričakujemo, da bo odločitev sprejeta in pravnomočna v sredini meseca avgusta 2019," so še napovedali.

Republiški stanovanjski sklad je v začetku tega meseca sporočil, da na razpisu za gradnjo soseske najemnih stanovanj ni prejel nobene dopustne ponudbe, saj so vse presegale višino zagotovljenih finančnih sredstev za projekt. Na skladu so se zato odločili za konkurenčni postopek s pogajanji.

Na skladov razpis za gradnjo obeh faz soseske Novo Brdo je sicer tedaj prispela le ena ponudba. Oddal jo je konzorcij Gorenjska gradbena družba, Kolektor Koling in GP Krk, po navedbah medijev za okoli 65 milijonov evrov, medtem ko sklad projekt ocenjuje na 47,2 milijona evrov. Konzorcij je za sklopa E2 in E3 ponudil 39,6 milijona in 25,5 milijona evrov.

Prispeli pa sta še dve ponudbi le za en sklop (E3), in sicer družbe CGP s partnerjem SGP Graditelj ter družbe VG5. Prva naj bi bila po pisanju medijev vredna 23,7 milijona evrov, druga pa 21,6 milijona evrov.

Stanovanjski sklad bo gradnjo soseske financiral z delom 50-milijonskega posojila, ki ga je najel pri Razvojni banki Sveta Evrope (CEB). Gradnja naj bi bila po prvotnih načrtih končana leta 2020, a so postopek vsaj za leto dni že zavlekli dve zahtevi za revizijo in težave z družbo Rafael pri izkopu gradbene jame (družba je po trditvah sklada izkopano zemljino vozila v območje Nature 2000 namesto na deponijo). S podjetjem je po poročanju medijev sklad zdaj po unovčitvi bančne garancije v sodnem sporu.

Skupaj sicer republiški sklad ob pomoči posojila CEB v naslednjih letih načrtuje izgradnjo 800 stanovanj, 600 v Ljubljani in 200 v Mariboru.

V okviru Novega Brda pa bo najemna stanovanja gradil tudi Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, in sicer je predvidenih 174 stanovanj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar