FinD - Novice - Predlogi za izboljšave javnega potniškega prometa v medresorskem usklajevanju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.7.2019

Predlogi za izboljšave javnega potniškega prometa v medresorskem usklajevanju

Ljubljana, 29. julija (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v medresorsko usklajevanje posredovalo predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim si prizadeva izboljšati javni potniški promet. Predlog med drugim ureja pogoje za uvedbo enotne vozovnice in uvaja brezplačne prevoze oziroma brezplačne prilagojene prevoze za študente invalide.

Na področju javnega potniškega prometa predlog novele ureja pogoje za uvedbo enotne vozovnice za zaposlene, upokojence in druge skupine potnikov, ki uporabljajo imenske vozovnice, so danes v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu. Sistem subvencionirane vozovnice vključuje tudi kategorizirane športnike in določa, da so sredstva iz prodaje enotnih vozovnic namenska sredstva enotne vozovnice državnega proračuna.

Predlog ureja še nekatere nujne spremembe za podeljevanje koncesij za izvajanje javnega potniškega prometa, saj poleg koncesijskih razmerij uvaja tudi možnost sklenitve prevoznih pogodb, so še dodali na ministrstvu in pojasnili, da se s predlagano novelo v slovenski pravni red prenašata tudi dve evropski direktivi.

Prav tako predlog novele posega na področje temeljnih kvalifikacij za voznike. Kot so zapisali na infrastrukturnem ministrstvu, spremembe bistveno ne spreminjajo koncepta pridobivanja temeljnih kvalifikacij in rednega usposabljanja voznikov, so pa dodane nekatere izjeme za primere, v katerih ni potrebno pridobiti temeljne kvalifikacije.

Zaradi neizvajanja v praksi ministrstvo predlaga tudi črtanje pospešenega pridobivanja kvalifikacij, saj je tak sistem za voznike dejansko daljši in bolj zamuden od sistema z izpitom, ki se v praksi tudi edini izvaja, so dodali.

Predlagana novela pa zaostruje pogoje za pridobitev licence glede upravljavca prevozov, ki bo lahko odslej kot upravljavec nastopal samo v enem podjetju, še izhaja iz sporočila za javnost.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar