FinD - Novice - Višje sodišče oklestilo odškodnino Bayerju zaradi glifosata
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.7.2019

Višje sodišče oklestilo odškodnino Bayerju zaradi glifosata

Oakland, 26. julija (STA) - Višje sodišče v ameriški zvezni državi Kalifornija je praktično izničilo odškodnino, ki jo mora zaradi herbicida Roundup ameriškemu paru, Alvi in Alberti Pilliod plačati farmacevtski in kemični velikan Bayer. Potem ko je bila na prvi stopnji Bayerju naložena odškodnina v višini 2,05 milijarde dolarjev, zdaj ta znaša le še 87 milijonov dolarjev.

Sodnik Winifred Younge Smith se je za to, da oklesti odškodnino, odločil na podlagi ocene, da je prvotna odškodnina presegala pravila o najvišjih zneskih odškodnin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bayer se je v imenu svojega podjetja, agrokemičnega in biotehnološkega velikana Monsanto, ki je proizvajalec spornega herbicida, sicer zavzemal, da se odškodnina popolnoma izniči, a se sodišče za to ni odločilo, saj da "obstajajo jasni in prepričljivi dokazi, da je Monsantovo ravnanje nesprejemljivo".

Prav zato nemški koncern s sodbo kljub znižanju odškodnine ni zadovoljen in se bo nanjo pritožil, je napovedal.

Zakonca Pilliod sta se za tožbo odločila, ker sta prepričana, da sta zaradi uporabe glifosata zbolela za ne-Hodgkinovim limfomom, obliko krvnega raka.

Višje sodišče je potrdilo, da obstajajo pomembni dokazi, da je Roundup pri paru res povzročil raka in da bi moral Monsanto uporabnike opozoriti na tveganja.

Monsanto medtem že ves čas vztraja, da Roundup, izdelek za uničevanje plevela, ki temelji na glifosatu, ni rakotvoren.

Sodba sicer predstavlja že tretji sodni poraz Monsanta v povezavi z očitki, da kemikalije v Roundupu povzročajo raka. Monsanto je bil namreč v ZDA v letih 2018 in 2019 že dvakrat obsojen, da ni ustrezno opozoril na potencialna tveganja herbicida. Nad njim pa v ZDA zaradi glifosata visi še 13.000 tožb.

Bayer zaradi lanskega prevzema ameriškega agrokemičnega in biotehnološkega podjetja Monsanto - sodni spori bi ga lahko stali več milijard dolarjev - že izvaja reorganizacijo. Za Monsanto je odštel 63 milijard dolarjev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar