FinD - Novice - Z začetkom poletja tudi vedrejše vzdušje v gospodarstvu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.7.2019

Z začetkom poletja tudi vedrejše vzdušje v gospodarstvu

Ljubljana, 25. julija (STA) - Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je s prihodom poletja izboljšalo. Potem ko se je vrednost kazalnika gospodarske klime junija znižala, se je julija spet okrepila. Za vedrejše vzdušje je zaslužno predvsem izboljšanje razpoloženja v predelovalnih dejavnostih, saj v preostalih dejavnostih večjih sprememb ni opaziti.

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v juliju pri 6,9 odstotne točke, kar je 1,4 odstotne točke več kot v juniju, so danes sporočili iz državnega statističnega urada.

Boljše gospodarsko razpoloženje na mesečni ravni je bilo predvsem posledica vpliva izboljšanja razpoloženja v predelovalnih dejavnostih (za 1,4 odstotne točke), medtem ko kazalniki zaupanja v preostalih dejavnostih niso imeli večjega vpliva.

Kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih sta julija izboljšala kazalnika pričakovana proizvodnja in skupna naročila, medtem ko se vrednost kazalnika zaloge končnih izdelkov ni spremenila. Tudi v zadnjem trimesečju so podjetja kot glavni omejitveni dejavnik proizvodnje izpostavljala pomanjkanje usposobljenih delavcev. Sledili sta nezadostno domače in tuje povpraševanje.

V trgovini na drobno se je kazalnik zaupanja julija nekoliko znižal, vendar je ostal na višji ravni kot v juliju 2018 in tudi višji od dolgoletnega povprečja. Največ podjetij v trgovini na drobno je kot glavni omejitveni dejavnik za svojo dejavnost navedlo konkurenco v panogi, kar nekaj jih je opozarjalo tudi na visoke stroške dela. Sledilo je nizko povpraševanje.

S pomanjkanjem usposobljenih delavcev se soočajo tudi v gradbeništvu, kjer se je vrednost kazalnika zaupanja julija znižala za tri odstotne točke, s tem pa ostala tudi precej pod vrednostjo izpred leta dni. Med omejitvenimi dejavniki so gradbinci navajali tudi veliko konkurenco v dejavnosti in visoke stroške dela.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih se ta mesec ni spremenila in tako ostaja malenkost pod svojo vrednostjo v juliju lani. Največ storitvenim podjetjem je poslovanje oteževalo nezadostno povpraševanje, nekatera so imela težave tudi zaradi pomanjkanja delovne sile in finančnih ovir.

Na letni ravni se je razpoloženje v slovenskem gospodarstvu sicer poslabšalo, vendar je bilo še vedno precej nad dolgoletnim povprečjem. Od svoje vrednosti v juliju 2018 je bil kazalnik gospodarske klime ta mesec nižji za 3,7 odstotne točke.

Na poslabšanje gospodarskega razpoloženja na letni ravni je po ugotovitvah statistikov najbolj vplival kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,1 odstotne točke). Na padec indeksa so vplivali še kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke), v gradbeništvu (za 0,7 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,6 odstotne točke). Nasprotno je bil vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno pozitiven (za 0,3 odstotne točke).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar