FinD - Novice - IMF poslabšal napovedi za svetovno gospodarsko rast
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.7.2019

IMF poslabšal napovedi za svetovno gospodarsko rast

Washington, 23. julija (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) je zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko rahlo poslabšal svoje napovedi za svetovno gospodarsko rast. Letos bo obseg svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP) porasel za 3,2 odstotka, so danes sporočili iz sklada. Še aprila je svetu IMF napovedoval 3,3-odstotno rast, tokratno znižanje pa je že tretje letos.

Vnovično znižanje napovedi so v IMF pojasnili med drugim s kazenskimi carinami, s katerimi se medsebojno obmetavata ZDA in Kitajska. Nerazrešeni spor obremenjuje tudi obete za rast svetovnega gospodarstva. Prav tako so na znižanje napovedi vplivali negotovost glede brexita ter geopolitične napetosti v Perzijskem zalivu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Za prihodnje leto je IMF prav tako znižal napoved za 0,1 odstotne točke na 3,5 odstotka. A ta številka je komajda dosegljiva, če se bo obstoječi trgovinski spor nadaljeval, je zapisal. Leta 2018 se je obseg svetovnega BDP okrepil za 3,6 odstotka.

Glede držav z evrom je IMF ohranil svojo napoved za leto 2019 pri 1,3 odstotka, za leto 2020 pa jo je zvišal za 0,1 odstotne točke na 1,6 odstotka.

Napovedi za najpomembnejše razvite države ostajajo večinoma nespremenjene, med redkimi izjemami za leto 2019 sta ZDA (+0,3 odstotne točke na 2,6 odstotka) in Nemčija (-0,1 odstotne točke na 0,7 odstotka).

Je pa IMF občutno znižal napovedi za nekatere države v razvoju, predvsem za leto 2019. Tako naj bi se obseg BDP Brazilije letos namesto za 2,1 odstotka povečal le za 0,8 odstotka, Mehike namesto za 1,6 odstotka le za 0,9 odstotka in Rusije namesto za 1,6 odstotka le za 1,2 odstotka. Napoved kitajske gospodarske rasti je poslabšal za 0,1 odstotne točke na 6,2 odstotka, indijske pa za 0,3 odstotne točke na sedem odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar