FinD - Novice - Julija slabše razpoloženje potrošnikov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.7.2019

Julija slabše razpoloženje potrošnikov

Ljubljana, 23. julija (STA) - Razpoloženje potrošnikov se je julija nekoliko poslabšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil za odstotno točko nižji kot junija in za tri odstotne točke nižji kot julija lani. Še vedno pa je bil za 14 odstotnih točk višji od dolgoletnega povprečja, je danes sporočil statistični urad.

Vrednost kazalnika se je na mesečni ravni znižala zaradi bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov glede varčevanja in glede finančnega stanja v njihovih gospodinjstvih. Padec pa je omililo bolj optimistično pričakovanje potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi in glede števila brezposelnih.

Na letni ravni se je poslabšalo pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih in glede gospodarskega stanja v državi. Slabše je bilo tudi pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu, medtem ko so bili potrošniki glede varčevanja bolj optimistični kot julija lani.

Pričakovanja potrošnikov glede nakupa avtomobila so bila julija za štiri odstotne točke višja kot aprila in za dve odstotni točki višja kot julija lani. Od vrednosti na začetku leta 2019, ki je bila najvišja v zadnjih 15 letih, so bila nižja le za odstotno točko, je še navedel urad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar