FinD - Novice - Čebelarji letos z več kot 60-odstotnim izpadom letine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.7.2019

Čebelarji letos z več kot 60-odstotnim izpadom letine

Ljubljana, 21. julija (STA) - Vreme letos ni naklonjeno čebelarjem. Ti bodo zaradi neugodnega vremena pridelali manj medu od predhodnih ocen, izpad bo po najnovejši oceni preko 60-odstoten, so za STA pojasnili na Čebelarski zvezi Slovenije. Pašna sezona se sicer konča avgusta, a izpada ne bo moč nadomestiti.

Čebelarji so že maja opozorili, da bo letina medu zaradi neugodnih vremenskih razmer slaba, takrat so ocenili, da bo izpad okoli 30-odstoten. Takrat so upe polagali na poletno pašo, a je bila tudi ta pod pritiskom vremenskih nevšečnosti, ponekod so morali čebelarji hraniti čebele.

"Letošnje leto nam vremensko res ni naklonjeno. Deležni smo hitrih vremenski sprememb, ki poleg nizkih in visokih temperatur s seboj prinašajo tudi neurja z velikimi količinami dežja, vetra in tudi toče," so pojasnili na čebelarski zvezi.

Pašna sezona se sicer konča avgusta, vendar pa čebelarji že zdaj vedo, da dosedanjega izpada ne bo moč nadomestiti. "Edini up imamo zdaj za hojevo pašo. Četudi ta odlično zamedi, ne more popraviti letošnje sezone. To pašo pričakujemo na manjšem območju in je bo deležno le manjše število čebeljih družin," so dodali.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je sicer maja čebelarjem obljubila pomoč za ublažitev posledic slabe sezone, če bo ta res slaba. "V kolikor bi se napovedi scenarija glede slabe letine uresničile, bo ministrstvo zagotovo priskočilo na pomoč in poskušalo najti rešitve in ukrepe, ki bi ublažili posledice slabe sezone," je maja povedala ministrica.

Tako so pogovori v smeri pomoči že stekli, a je treba počakati na konec pašne sezone in na končno oceno stanja.

Čebelarska zveza je sicer pristojnim že dala predlog za znižanje DDV na zdravila in povračilo dela trošarin za energente za prevoze čebel. Znižan DDV bi namreč po mnenju čebelarske zveze lahko pocenil zdravila večini čebelarjev in s tem zmanjšal vpliv izpada prihodka zaradi slabe letine.

Kot so pojasnili na zvezi, jim je pri tem prisluhnilo kmetijsko ministrstvo in jim ponudilo potrebno pomoč pri nadaljnjih pogovorih z ministrstvom za finance, pod okrilje katerega sodita omenjeni področji DDV in trošarin.

"Žal pa so se tukaj zadeve ustavile. V obeh zadevah smo čebelarji popolnoma neupravičeno izpadli oz. nas čebelarje obravnavajo drugače," so še povedali na zvezi in dodali, da želijo le to, da čebelarje obravnava enako kot ostale panoge v kmetijski dejavnosti.

V Sloveniji je po podatkih statističnega urada okoli 10.000 čebelarjev, čebelarji pa s pridelkom medu zadostijo za približno polovico domače porabe. Lani so pridelali 1746 ton medu, kar je 10 odstotkov nad povprečjem zadnjih desetih let. Pridelava medu med leti zaradi vremenskih razmer precej niha. Čebelarji so največ medu pridelali leta 2001, in sicer rekordnih 2550 ton, najmanj pa leta 2014, ko ga je bilo le 471 ton.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar