FinD - Novice - DZ bo zaradi vetov znova odločal o financiranju šolstva in nepremičninskem posredovanju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.7.2019

DZ bo zaradi vetov znova odločal o financiranju šolstva in nepremičninskem posredovanju

Ljubljana, 18. julija (STA) - DZ bo danes na izredni seji zaradi vetov državnega sveta znova odločal o novelah zakonov o nepremičninskem posredovanju in o financiranju šolstva. Prvi se obeta vnovična podpora, medtem ko je ponovna potrditev novele zakona o financiranju šolstva pod vprašajem. Za podporo novelama bo tokrat potrebna absolutna večina, torej najmanj 46 glasov.

Po noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Vendar se s tako rešitvijo ne strinjajo niti vsi v koaliciji. V LMŠ, SD, SAB in DeSUS so jo pri prvem glasovanju v DZ minuli teden podprli, medtem ko je bila SMC vzdržana. V poslanski skupini vztrajajo, da bodo tako glasovali tudi danes.

Predlog novele so minuli teden podprli še poslanci Levice in poslanca narodnih skupnosti, tako da je zanjo glasovalo 42 poslancev. Proti so bili v SDS, NSi in SNS. Matični odbor DZ novele v sredo ni potrdil.

DS se je v ponedeljek odločil za odložilni veto, ker je novela po njihovi oceni v neskladju z odločbo ustavnega sodišča. Uvaja namreč razlikovanje med javno veljavnimi programi in programi, ki so pridobili javno veljavnost, menijo.

Vnovično sprejetje pa se obeta noveli zakona o nepremičninskem posredovanju, s katero želi Levica omejiti plačila za nepremičninsko posredovanje pri najemu in dodatne stroške, ki jih zaračunavajo agencije. Spremembe določajo omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov.

DS je veto izglasoval z utemeljitvijo, da so cene nepremičnin tako za najem kot za nakup visoke zaradi premajhne ponudbe nepremičnin in sočasno visokega povpraševanja. Država bi tako morala po njihovi oceni z drugimi ukrepi poskrbeti, da bi se ponudba nepremičnin na trgu povečala.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar