FinD - Novice - Eurostat nekoliko zvišal oceno junijske inflacije v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2019

Eurostat nekoliko zvišal oceno junijske inflacije v območju evra

Luxembourg, 17. julija (STA) - Letna inflacija v območju z evrom je junija dosegla 1,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od prvotne ocene evropskega statističnega urada Eurostat in prav toliko več kot maja. V EU je inflacija medtem dosegla 1,6 odstotka in s tem ostala na majski ravni.

V primerjavi z junijem lani je bila letna inflacija v območju skupne valute nižja za 0,7 odstotne točke, v EU pa za 0,5 odstotne točke, je danes objavil Eurostat.

Najnižja je bila junijska letna inflacija v Grčiji (0,2 odstotka), na Cipru (0,3 odstotka) ter na Danskem in Hrvaškem (0,5 odstotka). Najvišja je bila na drugi strani inflacija v Romuniji (3,9 odstotka), na Madžarskem (3,4 odstotka) in v Latviji (3,1 odstotka).

V največjih evropskih gospodarstvih je dosegla 1,5 odsottka v nemčiji, 1,4 odstotka v Italiji, 0,8 odstotka v Italiji, 0,6 odstotka v Španiji in 2,3 odstotka na Poljskem.

V Sloveniji je letna inflacija junija dosegla 1,9 odstotka in bila za 0,4 odstotne točke nižja kot junija lani.

Največji delež k junijski inflaciji so prispevale storitve, sledili pa sta skupina hrana, alkohol in tobak ter industrijski proizvodi ob neupoštevanju tistih za energetiko.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar