FinD - Novice - Odstopil hrvaški minister za državno premoženje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.7.2019

Odstopil hrvaški minister za državno premoženje

Zagreb, 15. julija (STA) - Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić (HDZ) je danes nepreklicno odstopil s položaja v vladi in zahteval aktiviranje svojega poslanskega mandata v saboru. Hrvaški mediji so Marića in njegovo družino dlje časa povezovali s številnimi nepremičninskimi aferami.

Marić je svojo odločitev o odstopu objavil v Novem Vinodolskem, kjer je podpisal dve pogodbi o prenosu državnega premoženja na lokalno samoupravo. Med odstopno izjavo je povedal, da je glavni razlog za njegov odstop "nezaslišan pritisk na dostojanstvo, mir in integriteto njegove družine".

Menil je, da razlogi za medijske pritiske nanj tičijo v zakonih, ki so jih pripravili, da bi ustavili "dosedanjo prakso odtujevanja in uničevanja državnega premoženja". Zatrdil je, da je pritiske trpel vsak dan svojega dveinpolletnega ministrskega mandata, a se je za odstop odločil predvsem zaradi "vznemirjanja njegove družine". Ob tem je zavrnil vse medijske obtožbe.

Hrvaški mediji so poročali, da se za Marićeve nepremičninske posle zanima tudi urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Pod drobnogledom preiskovalcev naj bi bila predvsem Marićeva vloga pri financiranju obnove frančiškanskega samostana v Zagrebu, ki je bil pred leti preoblikovan v študentski dom za revne študente. Marić naj bi v zameno za pomoč frančiškanom od Cerkve po ugodni ceni odkupil stanovanje v središču Zagreba in na ta način domnevno zlorabil položaj saborskega poslanca.

Člane družine Marić in njihovo nekdanje podjetje so mediji povezovali tudi z domnevno sumljivo preprodajo drugih nepremičnih, večinoma na hrvaški obali. Zdaj že bivšega ministra so v medijih obtožili, da je bil v navzkrižju interesov tudi pri prodaji državnega premoženja v času, ko je že bil minister.

Marićevo ime se je znašlo med tistimi, ki so jih na Hrvaškem omenjali v kontekstu napovedane rekonstrukcije vlade. Premier Andrej Plenković je prejšnji teden dobil podporo vrha HDZ za "določene osvežitve" v vladi, potem ko je hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić postala generalna sekretarka Sveta Evrope, minister za upravo Lovro Kuščević pa je prav tako kot Marić odstopil zaradi nepremičninskih afer.

Na Hrvaškem ugibajo, ali bo Plenković do konca meseca zamenjal še štiri ali pet ministrov, predvsem tistih, ki jih bremenijo različne afere ali pa niso bili uspešni pri svojem delu. Izredna saborska seja, na kateri bodo razpravljali o kandidatih za nove ministre, naj bi bila do konca tedna ali najpozneje naslednji ponedeljek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar