FinD - Novice - Zaostrene tržne razmere oklestile dobiček Kolektor Etre
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.7.2019

Zaostrene tržne razmere oklestile dobiček Kolektor Etre

Ljubljana, 13. julija (STA) - Družba Kolektor Etra, ki se ukvarja s proizvodnjo energetskih in generatorskih transformatorjev, je lani presegla večino zastavljenih ciljev z izjemo čistega dobička. Leto so označili kot leto začetkov strukturnih sprememb, ki so prinesli "še bolj zaostreno bitko za vsakega kupca". Kljub temu glede prihodnjega poslovanja ostajajo optimistični.

Prihodki od prodaje so lani dosegli 101,25 milijona evrov (predlani dobrih 100 milijonov), čisti dobiček pa 4,49 milijona evrov (predlani 9,46 milijona), je razvidno iz poročila o poslovanju, objavljenega na spletnih straneh Ajpesa.

Kot je v njem zapisal glavni direktor družbe Tomaž Kmecl, lahko celotno lansko leto zaradi "izjemno izrazite bitke na trgu" označijo kot leto začetkov strukturnih sprememb na trgu ponudnikov transformatorjev, katerih posledic za zdaj še ni mogoče napovedati.

"Se pa je ta začetek strukturnih sprememb odražal v še bolj zaostreni bitki za vsakega kupca in generalno v zelo stisnjenih cenah transformatorjev. Slednje se je odrazilo tudi v rezultatu iz poslovanja, ki je bil za 34,7 odstotka nižji od načrtovanega," je navedel. Omenil je tudi težave pri oskrbi proizvodnje z materiali, in sicer v vseh fazah.

Kljub nižjemu dobičku družba po njegovih zagotovilih še naprej izpolnjuje zastavljene strateške cilje, pri čemer je izpostavil tudi nizko zadolženost. "Hkrati z rastjo obsega poslovanja, dobro izkoriščenostjo strojev in z zmerno rastjo števila zaposlenih Kolektor Etra prerašča v eno najuspešnejših podjetij v svoji branži na svetu. Z visokimi vlaganji v razvoj se poslovni položaj družbe nasproti ostalim konkurentom na trgu še naprej krepi," je zapisal.

V družbi so lani med drugim naredili prve korake pri investiciji v nove proizvodne prostore na severnem delu sedanje lokacije v ljubljanskih Črnučah, ki bo omogočala proizvodnjo med 350 in 400 energetskih transformatorjev, kar predstavlja med 180 in 200 milijonov evrov letnega prometa.

Prevzeli so beograjsko podjetje Minel Dinamo, s čimer se bodo dodatno povečale zmogljivosti Kolektor Etre v segmentu majhnih energetskih transformatorjev. Izdelali so tudi nov inovativni sistem za hitri razvoj produkta, kar je po njihovih besedah ključno v boju s konkurenti.

Kolektor Etra je konec lanskega leta zaposloval 382 oseb oz. štiri več kot leto pred tem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar