FinD - Novice - Predsednik Feda pozval k previdnosti glede Facebookove digitalne valute libra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.7.2019

Predsednik Feda pozval k previdnosti glede Facebookove digitalne valute libra

Washington, 11. julija (STA) - Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Jerome Powell je na sredinem zaslišanju v finančnem odboru predstavniškega doma ameriškega kongresa pozval k previdnosti pri uvajanju Facebookove digitalne valute libra. To je nemudoma povzročilo sedemodstotni padec vrednosti digitalne valute bitcoin.

"Libra sproža veliko resnih skrbi glede zasebnosti, pranja denarja, zaščite potrošnikov in finančne stabilnosti. Mislim, da projekt ne more iti naprej brez rešitve teh skrbi," je dejal Powell in dodal, da mora biti regulativni pregled projekta potrpežljiv in previden, ker sedanja obstoječa pravila niso ustrezna za digitalne valute.

Tiskovna predstavnica Facebooka Elka Looks je sporočila, da se v veliki meri strinjajo s Powellom, da je potrebna javna razprava. "Zaradi tega smo skupaj s 27 drugimi ustanovnimi člani Združenja libre projekt naznanili toliko prej, da se lahko sproži konstruktivna razprava," je sporočila.

Bitcoin se je od 18. junija, ko je Facebook naznanil libro, podražil za več kot 30 odstotkov in se konec junija približal vrednosti 14.000 dolarjev. Powellove besede so povzročile pocenitev, padla pa je tudi vrednost delnic Facebooka, čeprav le začasno.

Ni sicer jasno, kako lahko Fed upočasni projekt. Predstavniki Facebooka nameravajo konec meseca pojasniti zadevo v kongresu, kjer je veliko skrbi. "To kar namerava Facebook sproža številna vprašanja o zasebnosti, trgovanju, nacionalni varnosti in denarni politiki tako za potrošnike, kot tudi za vlagatelje, ameriško in globalno ekonomijo," je dejala predsednica odbora za finance Maxine Waters.

Powell je med svojim rednim polletnim poročilom o denarni politiki sicer dejal, da načeloma podpira finančne inovacije, vendar pa je treba prej identificirati možna tveganja. Libra je nekaj posebnega samo zato, ker ima Facebook ogromno platformo z več kot milijardo uporabnikov in bodo morebitne težave nemudoma vplivale na celoten finančni sistem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar