FinD - Novice - Samsungu v Franciji grozi postopek zaradi izkoriščanja delavcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.7.2019

Samsungu v Franciji grozi postopek zaradi izkoriščanja delavcev

Pariz, 03. julija (STA) - Francoski nevladni organizaciji Sherpa in ActionAid France - Peuples Solidaires sta sprožili pregon francoske podružnice južnokorejskega tehnološkega velikana Samsung. Aktivisti podjetju očitajo zavajajoče oglaševanje etičnih zavez, medtem ko v Samsungovih tovarnah po svetu prihaja do kršenja človekovih pravic in uporabe mladoletne delovne sile.

Aktivisti so se z očitki zoper Samsung obrnili neposredno na pariškega preiskovalnega sodnika, ki je nato aprila pripravil preliminarno obtožnico. Nevladniki so na ta način obšli tožilstvo, ki je v preteklosti že zavrnilo njihove podobne obtožbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za prvi primer v Franciji, da je pristojni organ prepoznal, da je korporativne zaveze mogoče razumeti kot zavezujoče za marketinško prakso," sta v izjavi za javnost poudarili nevladni skupini.

AFP je iz ovadbe aktivistov razbral, da Samsung obtožujejo, da ne izpolnjuje etičnih zavez, zapisanih na svojih spletnih straneh. Na Kitajskem, v Južni Koreji in Vietnamu naj bi zaposloval otroke, mlajše od 16 let. Delavci naj bi opravljali nesprejemljiv delavnik, pogoji dela pa naj ne bi zagotavljali človeškega dostojanstva. Nasprotno, delavce naj bi spravljali v nevarnost.

Južnokorejski gigant na svojih spletnih straneh medtem trdi, da ne izpolnjuje le posameznih nacionalnih zakonov in pravil, temveč je striktno zavezan tudi svetovnemu kodeksu etičnega menedžmenta. "Spoštujemo osnovne človekove pravice vseh ljudi. Prisilno delo, neprimerno nizke plače in otroško delo niso dovoljeni pod nobenim pogojem," zagotavlja.

Nevladniki so prepričani, da je glede na to, da so te korporativne etične zaveze prek Samsungove podružnice v Franciji dostopne tudi francoskim potrošnikom, francoski pravosodni sistem pristojen za obravnavo te zadeve.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar