FinD - Novice - EBRD povečala lastniški delež v NLB na 7,125 odstotka
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.6.2019

EBRD povečala lastniški delež v NLB na 7,125 odstotka

Ljubljana, 24. junija (STA) - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v prejšnji teden zaključenem zadnjem krogu privatizacije NLB še nekoliko povečala lastniški delež v največji slovenski banki. Zdaj ima v lasti 7,125 odstotka NLB, so danes sporočili iz EBRD.

EBRD, ki je bila pred tem 6,25-odstotna lastnica NLB, je do dodatnih delnic prišla v četrtek, ko je Slovenski državni holding (SDH) na borzi v Londonu prodal še deset odstotkov delnic NLB. Kupili so jih različni institucionalni investitorji, EBRD torej 0,875 odstotka.

V prvem koraku privatizacije, novembra lani, je država v okviru prve javne ponudbe prodala 65 odstotkov NLB, delnice pa je kupila tudi EBRD kot drugi največji institucionalni vlagatelj. S prodajo dodatnih delnic prejšnji teden se je delež države v NLB znižal na 25 odstotkov plus eno delnico, kot se je Slovenija v zameno za soglasje dogovorila z Evropsko komisijo. Kljub temu država še naprej ostaja največja posamična delničarka NLB.

Slovenija je obljubila, da bo NLB vrnila v zasebno lastništvo, potem ko ji je od leta 2013 nudila za skupaj 2,3 milijarde evrov pomoči.

Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, do danes iztržila 1,21 milijarde evrov (779 milijonov evrov je prejela v dveh krogih prodaje delnic, 428,1 milijona evrov pa z naslova dividend).

Delnice banke na Ljubljanski borzi kotirajo od sredine lanskega novembra, medtem ko v Londonu kotirajo globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB. Največji posamični nedržavni lastnik je ameriška finančna družba Brandes Investment Partners, ki je imela po podatkih s konca leta 2018 6,71-odstotni lastniški delež.

EBRD je svoj prvi projekt v Sloveniji financirala leta 1993 in od tedaj se jih je nabralo že 86 v skupni vrednosti skoraj 1,1 milijarde evrov. Delničarka v NLB je bila že med letoma 2002 in 2008.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar