FinD - Novice - Evropske borze navzdol; dražja nafta, krepkejši evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.6.2019

Evropske borze navzdol; dražja nafta, krepkejši evro

London/Frankfurt/Pariz, 21. junija (STA) - Po na splošno ugodnem tednu za vlagatelje so se tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi danes nekoliko znižali. Zaradi zaostrovanja napetosti na Bližnjem vzhodu so vlagatelji postali previdni, pravijo analitiki. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je vnovič zvišal.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,03 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3466,92 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,13 odstotka, prav tako v Parizu indeks CAC 40. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,23 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,14 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,56 odstotka. Je pa v Milanu indeks FTSE MIB zabeležil 0,13-odstotno rast.

V celem tednu so se indeksi sicer zvišali, potem ko sta Evropska centralna banka in ameriška centralna banka v preteklih dneh med vlagatelji vzbudili pričakovanja, da bosta znižali obrestne mere.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,24 odstotka višji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,03 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq izgubil 0,11 odstotka.

Tečaj evra se je tako kot že v obeh predhodnih trgovalnih dneh tudi danes zvišal. Med trgovanjem se je na borzi v Frankfurtu povzpel tudi do 1,1334 dolarja, potem ko je bilo treba zjutraj za en evro še odšteti manj kot 1,13 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1316 dolarja oz. 0,09 centa višje kot v četrtek.

Cene nafte so se danes občutno zvišale in še povečale dobičke, ki so jih ustvarile dan prej. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 57,80 dolarja, kar je 73 centov več kot v četrtek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,15 dolarja na 65,60 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar