FinD - Novice - Na Ljubljansko borzo prihaja indeks Adria Prime
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.6.2019

Na Ljubljansko borzo prihaja indeks Adria Prime

Ljubljana, 14. junija (STA) - Ljubljanska in zagrebška borza, ki krepita sodelovanje, bosta od srede začeli izračunavati nov delniški indeks, imenovan Adria Prime. Gre za indeks donosnosti, ki poleg gibanja tečajev delnic upošteva tudi dividendno donosnost. Sestavljale ga bodo delnice prvih kotacij obeh borze, izbor pa bo določila posamezna borza.

Utež vsake družbe v indeksu bo določena glede na delež tržne kapitalizacije v prostem obtoku z zgornjo omejitvijo na 15 odstotkov. Indeks se bo izračunaval v evrih, njegova bazna vrednost bo 1000 točk, bazni datum pa 30. april 2019, so danes sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze.

Adria Prime je prvi skupni indeks obeh borz. Predstavlja nadaljnji korak v njunem sodelovanju in aktivnosti za povečanje vidljivosti regije med vlagatelji. Tem bo z indeksom dostopno večje število podatkov, ki jim bodo olajšali sprejemanje odločitev in enostavnejše spremljanje trendov, so prepričani v obeh borzah.

Sestavljale ga bodo delnice Krke in Petrola s po 15-odstotnim deležem, Valamar Riviere z 12,3-odstotnim, Podravke in Zavarovalnice Triglav s po približno 11-odstotnim deležem, Atlantic Grupe z 8,1-odstotnim, Luke Koper, Telekoma in Pozavarovalnice Sava s po približno petodstotnim, Arene Hospitality Group in NLB s približno štiriodstotnim, AD Plastik z 2,5-odstotnim ter Intereurope z 0,7-odstotnim deležem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar