FinD - Novice - Evropska komisija zavrnila Trumpove očitke o podcenjenem evru
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.6.2019

Evropska komisija zavrnila Trumpove očitke o podcenjenem evru

Bruselj, 12. junija (STA) - Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je danes v Bruslju zavrnil očitke ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Evropska centralna banka (ECB) namenoma znižuje vrednost evra. Spomnil je, da vrednost skupne evrske valute določa trg, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ni primerno, da uporabljamo izraz devalvacija," je Dombrovskis odgovoril na vprašanja novinarjev in poudaril, da se ECB osredotoča na cenovno stabilnost. "Na koncu dneva pa vrednost evra določajo sile na trgu," je spomnil.

Komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici pa se je ob tem zavzel za večjo vlogo evra v mednarodnem valutnem sistemu. Dodal je, da v Bruslju izredno cenijo Washington, vendar pa pozivajo predsednika Trumpa, da se vzdrži enostranskih potez. "Za tango sta potrebna dva," je dodal komisar.

Trump je namreč v torek komentiral poročanje medijev, da je v Evropi veliko ameriških turistov zaradi podcenjenega evra. "Evro in ostale valute so devalvirane v primerjavi z dolarjem, zaradi česar imajo neupravičeno prednost. Obrestne mere ameriške centralne banke so absolutno previsoke," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar