FinD - Novice - Umanotera s smernicami industriji za učinkovito rabo energije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.6.2019

Umanotera s smernicami industriji za učinkovito rabo energije

Ljubljana, 11. junija (STA) - Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera je danes na največje porabnike energije v industriji naslovila smernice za učinkovito rabo energije. Slovenija namreč brez sodelovanja energetsko potratnih podjetij in ukrepov v industriji ne more doseči potrebnega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov, so opozorili.

"Podjetja morajo bistveno več storiti za zmanjšanje rabe energije, država pa mora z ustreznimi politikami jasno pokazati smer razvoja. Zagovarjanje statusa quo ter odsotnost ustreznih in učinkovitih politik za zmanjšanje rabe energije v gospodarstvu ni v razvojnem interesu podjetij," je dejal Andrej Gnezda iz Umanotere.

Kot so sporočili iz te nevladne organizacije, "živimo v času potrebne spremembe prioritet, ko bi morala podjetja namesto rasti proizvodnje in prihodkov na prvo mesto postaviti ambiciozne cilje varčevanja z energijo in zmanjšanja porabe virov".

Industrija je v Sloveniji drugi največji porabnik energije, veliko večino energije pa porabi majhno število energetsko potratnih podjetij.

"Poleg osredotočenosti politik na energetsko sanacijo stavb in izgradnjo novih proizvodnih virov se je treba primarno vprašati, kje bomo prihranili energijo. Prezrto ostaja, da pomemben del odgovora predstavlja zmanjšanje rabe energije v industriji. In rezultat tega je na dlani: vse od krize dalje se v industriji poraba energije ni zmanjšala, vizija slovenske industrijske politike o prestrukturiranju industrije v snovno in energetsko učinkovito pa pet let po njeni objavi še vedno ostaja le črka na papirju," so poudarili.

Ob tem so spomnili, da so se mladi po celem svetu podali na ulice in zahtevali odločno ukrepanje, da se segrevanje planeta omeji na stopinjo in pol. "Za to bo potrebno veliko in hitro zmanjšanje energije in izpustov toplogrednih plinov. V podvigu bodo morali sodelovati vsi sektorji, tudi industrija," so še ocenili v Umanoteri.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar