FinD - Novice - Sloveniji iz Bruslja nova reformna in proračunska priporočila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.6.2019

Sloveniji iz Bruslja nova reformna in proračunska priporočila

Bruselj, 05. junija (STA) - Slovenija bo danes iz Bruslja dobila nova priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje, ki bodo prvič vključevala tudi nasvet, na katera področja naj osredotoči naložbe. Pričakovati je vnovičen poziv k reformam na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema za zagotovitev dolgoročne fiskalne vzdržnosti.

Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila letna priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje članic EU, med katerimi bodo prvič tudi posebna naložbena priporočila.

Ta priporočila so vrhunec evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja politik članic pod budnim bruseljskim očesom, ki ga je unija uvedla sredi finančne krize leta 2011, da bi okrepila odpornost na nove krize.

Slovenija lahko letos pričakuje podobna sporočila kot lani - pozive k ustreznemu fiskalnemu ukrepanju, k reformam na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojninskega sistema in trga dela ter k izboljšanju poslovnega okolja in izvedbi privatizacij v skladu z načrti.

Novo bo posebno naložbeno priporočilo, v katerem naj bi po neuradnih informacijah komisija Sloveniji svetovala, naj z naložbami povezane gospodarske politike osredotoči na raziskave in inovacije, energetsko tranzicijo, zagotavljanje trajnostnega prometa in okoljsko infrastrukturo, pri čemer naj upošteva regionalne razlike.

Komisija je sicer februarja letos v poročilu o gospodarskem stanju v Sloveniji izpostavila, da ni napredka na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva.

Sicer pa bo po pričakovanjih danes v Bruslju najbolj odmevala odločitev glede Italije. Vse kaže, da bo komisija znova ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti tej državi zaradi prekomernega javnega dolga.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar