FinD - Novice - V Nemčiji maja občutno nižja inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

V Nemčiji maja občutno nižja inflacija

Berlin, 31. maja (STA) - Nemčija je maja zabeležila občuten padec letne inflacije. Cene življenjskih potrebščin so se v največjem gospodarstvu v območju z evrom ta mesec na letni ravni zvišale za 1,4 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke manj kot aprila. Cene hrane, energije in drugih dobrin, ki spodbujajo inflacijo, so se namreč podražile bolj zmerno kot v mesecu pred tem.

Na ravni storitev je bila letna inflacija maja celo zgolj 1,2-odstotna, potem ko je bila aprila pri 2,1 odstotka, današnjo objavo nemškega statističnega urada povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Analitiki so tak razvoj pričakovali. Aprilska inflacija naj bi bila namreč posledica podražitev pred velikonočnimi prazniki.

Sicer pa je cilj Evropske centralne banke (ECB) inflacija blizu, a pod dvema odstotkoma. ECB se namreč kljub letom zgodovinsko nizkih obrestnih mer in kljub 2600 milijard evrov težkim stimulativnim ukrepom ves čas trudi zagotavljati cenovno stabilnost.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki ga kot ključni kriterij upošteva ECB, je bila v Nemčiji maja le 1,3-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar