FinD - Novice - Gospodarska rast nižja od pričakovanj GZS
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Gospodarska rast nižja od pričakovanj GZS

Ljubljana, 31. maja (STA) - Gospodarska rast v prvem četrtletju v višini 3,2 odstotka je nižja od pričakovanj Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je napovedovala štiriodstotno rast. Nižja rast je predvsem posledica znižanja zalog pri podjetjih in negotovosti v mednarodnem poslovnem okolju, so sporočili iz GZS.

Zaradi razlike v koledarju - v prvem četrtletju leto je bil en delovni dan manj kot v enakem obdobju lani - je bila sezonsko prilagojena rast še vedno relativno visoka, okoli 3,7-odstotna, pravijo v GZS.

"To je podobno kot v zadnjem četrtletju lani. Na nižjo rast BDP so imele ključen učinek nižje zaloge. Njihov padec je po naši oceni enkratnega značaja, zato ocenjujemo, da je gospodarska rast v letu 2019 med 3 in 3,5 odstotka uresničljiva," so zapisali.

Zaloge so se po njihovi oceni znižale predvsem v segmentu surovin (trgovina z naftnimi derivati) ter delu predelovalnih dejavnostih, kar lahko odraža zadržanost podjetij pred razpletom brexita in trgovinskimi vojnami. Prispevek zalog naj bi sicer imel v prihodnjih četrtletjih ponovno pozitiven učinek na bruto domači proizvod (BDP).

Izvoz je ostal močan in se je realno povečal za 7,6 odstotka, kar je bilo višje kot v predhodnih dveh četrtletjih. Potrošnja države, ki predstavlja okoli petino BDP, je bila s 3,6-odstotno rastjo prav tako nad dinamiko zadnjega pol leta, kar po oceni statističnega urada odraža rast plač v javnem sektorju kot tudi več sredstev za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Bruto investicije v osnovna sredstva so se okrepile za 9,3 odstotka, in sicer predvsem zaradi hitrejše rasti investicij v gradbene objekte, medtem ko so se investicije v stroje in opremo povečevale počasneje. Zaposlenost se je okrepila za 2,6 odstotka, kar po navedbah GZS kaže na umirjanje rasti, polovica vseh novih zaposlenih je dobila zaposlitve v gradbeništvu in predelovalnih dejavnostih.

GZS ocenjuje, da se bo gospodarska rast v drugem četrtletju umirila, in sicer predvsem zaradi počasnejše rasti izvoza in slabšega vremena, kar niža izkupiček v gostinstvu ter otežuje izvajanje del v gradbeništvu. Del te rasti se bo tako prenesel v naslednja četrtletja, pričakujejo.

Podatki o majski inflaciji so bili ugodnejši od ocen GZS, saj je znašala 1,4 odstotka medletno, zbornica pa je pričakovala od 1,7 do 1,8-odstotno rast. V prihodnjih mesecih pričakujejo ponovno hitrejšo rast cen, ki bi letno dinamiko inflacije približala dvema odstotkoma.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar