FinD - Novice - Inšpekcija preverja sezonske prodajalce sadja in zelenjave na stojnicah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Inšpekcija preverja sezonske prodajalce sadja in zelenjave na stojnicah

Ljubljana, 31. maja (STA) - V teh dneh poteka poostren uradni nadzor sezonskega sadja in zelenjave na stojnicah, skupaj ga izvajata inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Inšpektorji ugotavljajo morebitne kršitve živilske zakonodaje pri prodaji sadja in zelenjave.

"Posebna pozornost je namenjena preprečevanju goljufivih praks ter zavajanju potrošnikov z navajanjem napačnega porekla sadja in zelenjave, zlasti pri sezonskem sadju in zelenjavi (jagode, češnje, breskve, marelice, šparglji, solata ...). Preverja se tudi sledljivost, izvajanje dobre higienske prakse in skladnost splošnega označevanja ter označevanja kakovosti živil," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po pisanju današnjega Dela je nadzor stekel aprila, doslej je bilo v državi opravljenih 39 pregledov. Največkrat so ugotovili, da zavezanci za prodajo na stojnicah niso pridobili soglasja za prodajo blaga zunaj prodajaln, poleg tega niso imeli podatkov o stanju blaga.

Izdali so 15 upravnih odločb, s katerimi se jim je prepovedalo opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti, izrekli so tudi šest plačilnih nalogov. V dveh primerih, obeh z Obale, so zaradi nespoštovanja zakonskih določil zasegli sadje in pripomočke za prodajo, še poroča časnik.

Na ministrstvu so medtem poudarili, da bodo izsledki nadzora znani, ko bo skupna akcija omenjenih inšpekcij končana.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar