FinD - Novice - Trgovci aprila z višjimi prihodki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Trgovci aprila z višjimi prihodki

Ljubljana, 31. maja (STA) - Prihodki od prodaje v trgovini na drobno so se aprila zvišali tako v mesečni kot letni primerjavi. Glede na marec, ko se je prihodek predvsem zaradi manjše prodaje goriv zmanjšal, je bil realni prihodek trgovcev aprila višji za dva odstotka, v letni primerjavi pa se je zvišal za 12,7 odstotka, je danes sporočil državni statistični urad.

Na mesečno rast prihodkov sta aprila vplivala tako za 2,8 odstotka višji prihodek v trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi kot tudi za 0,2 odstotka višji prihodek od prodaje v trgovini na drobno brez motornih goriv.

Na letni ravni se je prihodek najizraziteje dvignil v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, in sicer za 26,2 odstotka. Višji bil tudi v trgovini na drobno brez motornih goriv, in sicer za 5,1 odstotka, obseg prodaje neživil se je zvišal za 4,7 odstotka, obseg prodaje živil pa za 4,1 odstotka.

V prvih štirih mesecih je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 10,2 odstotka višji kot v istem obdobju lani. V tem obdobju je prodaja neživil narasla za 7,9 odstotka, prodaja živil za 2,1 odstotka, prodaja motornih goriv pa za 21,4 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je bil v aprilu v mesečni primerjavi nižji za 3,2 odstotka, kar je bil doslej največji padec v tem letu. Na letni ravni je bil višji, vendar je bila tudi rast v tem mesecu najnižja v letošnjem letu, in sicer je bil realni prihodek za 1,7 odstotka višji kot v enakem mesecu lani. V prvih štirih mesecih tega leta v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta je bil višji za 7,5 odstotka.

Statistični urad je danes objavil tudi podatke o prihodkih od prodaje storitev za marec. Padec obsega prodaje v storitvenih dejavnostih je bil minimalen, znašal je 0,1 odstotka. Padel je predvsem obseg prodaje v poslovanju z nepremičninami (za 3,8 odstotka), padec je blažila rast obsega prodaje v prometu in skladiščenju ter informacijskih in komunikacijskih dejavnostih. Na letni ravni se je prihodek od prodaje storitev zvišal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar