FinD - Novice - Maja na letni ravni 1,4-odstotna inflacija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Maja na letni ravni 1,4-odstotna inflacija

Ljubljana, 31. maja (STA) - Slovenija je maja beležila prvo letno upočasnitev rasti drobnoprodajnih cen v letošnjem letu. Cene življenjskih potrebščin so bile ta mesec na letni ravni višje za 1,4 odstotka, potem ko so bile aprila za 1,7 odstotka. Mesečna inflacija je bila medtem maja 0,9-odstotna (aprila 0,8-odstotna), je danes objavil državni statistični urad.

Storitve so se v letu dni v povprečju podražile za 2,8 odstotka, blago pa za 0,8 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 1,6 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega blaga znižale za 1,3 odstotka oz. 0,6 odstotka.

K letni inflaciji so največ, 0,7 odstotne točke, prispevale višje cene blaga in storitev iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. Oskrba z vodo in razne storitve v povezavi s stanovanjem so se podražile za 7,6 odstotka, električna energija, plin in druga goriva pa za 5,4 odstotka.

Po 0,2 odstotne točke pa so letno inflacijo okrepile še višje cene blaga in storitev iz skupine restavracije in hoteli ter višje cene raznovrstnega blaga in storitev. Prve so se zvišale za tri odstotke, druge za 1,9 odstotka.

Letna stopnja inflacije se je zviševala vse od začetka leta. Januarja je bila 1,1-odstotna, februarja 1,2-odstotna, marca 1,6-odstotna, aprila pa 1,7-odstotna. Maja se je ta trend torej ustavil.

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin ta mesec v povprečju zvišale za 0,9 odstotka. Na mesečni ravni so na inflacijo najbolj vplivale višje cene hrane in počitniških paketov.

Cene hrane so bile v maju na mesečni ravni v povprečju višje za 2,6 odstotka in so k mesečni inflaciji prispevale 0,4 odstotne točke, od tega 0,3 odstotne točke višje cene sadja, 0,1 odstotne točke pa višje cene mesa. Sadje se je podražilo za 18,5 odstotka, meso pa za 1,8 odstotka.

Po 0,2 odstotne točke so inflacijo zvišali dražji počitniški paketi (podražili so se za 5,1 odstotka) in naftni derivati (cene tekočih goriv so se zvišale za 3,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila za 2,9 odstotka).

Po 0,1 odstotne točke so k mesečni inflaciji prispevale še višje cene obutve, višje cene storitev zbiranja odpadkov ter višje cene blaga in storitev iz skupine restavracije in hoteli.

Mesečno inflacijo pa so za 0,1 odstotne točke znižale nižje cene mobilne telefonije in druge manjše pocenitve.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v maju 2019 1,6-odstotna (v enakem mesecu lani 2,2-odstotna), povprečna 12 mesečna rast cen pa 1,8-odstotna (v enakem obdobju lani 1,5-odstotna). Mesečna rast cen je bila 0,8-odstotna.

Letna stopnja inflacije v državah članicah območja evra, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v aprilu 1,7-odstotna (v marcu 1,4-odstotna), v državah članicah EU je bila 1,9-odstotna (v marcu 1,6-odstotna). Najnižja je bila na Hrvaškem (0,8-odstotna), najvišja pa v Romuniji (4,4-odstotna); v Sloveniji je bila 1,8-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar