FinD - Novice - Italija ne namerava spreminjati letošnjega proračuna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Italija ne namerava spreminjati letošnjega proračuna

Rim, 30. maja (STA) - Italija ne bo sprejela ukrepov, s katerimi bi popravila proračun za letos, je dejal minister za gospodarstvo Giovanni Tria. Evropska komisija je Rimu v sredo namreč poslala pismo, v katerem je zahtevala pojasnila glede proračuna, ki bi lahko bil v nasprotju s pravili EU. Vlada ima čas za odgovor do petka.

"Ni potrebe po popravljalnih ukrepih," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ob robu konference v Trentu dejal Tria.

Prihodnji teden naj bi Evropska komisija po navedbah medijev priporočila sprožitev postopka proti Italiji zaradi previsokega javnega dolga. Ta je lani znašal 132,2 odstotka italijanskega BDP, kar je precej nad 60 odstotki, kolikor naj bi v najslabšem primeru znašal po evropskih pravilih.

Rezultat postopka, katerega sprožitev morajo potrditi finančni ministri EU, bi lahko bila kazen v višini do 0,2 odstotka državnega BDP, kar bi za Italijo pomenilo do tri milijarde evrov.

Takšna kazen je Italiji grozila že lani, ko je v Bruselj poslala neustrezen predlog proračuna, a ga je nato po vročih polemikah z Brusljem popravila. Sprva je proračun za leto 2019 predvideval javnofinančni primanjkljaj v višini 2,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), sedaj pa je minus 2,04-odstoten.

Novi proračun še vedno predvideva znižanje minimalne upokojitvene starosti s 67 na 62 let ob 38 letih delovne dobe. Uvaja tudi zajamčena minimalna sredstva v višini 780 evrov mesečno za 1,7 milijona italijanskih najrevnejših družin. Ta ukrep je skupno vreden 7,1 milijarde evrov.

Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je na spletnem družbenem omrežju Twitter po decembrski potrditvi popravljenega proračuna napovedal natančno spremljanje njegovega izvajanja. Zatrdil je tudi, da je šlo v dialogu z Rimom vedno za spoštovanje skupnih pravil, ne za posamične ukrepe.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar