FinD - Novice - Znana bo gospodarska dinamika v prvem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Znana bo gospodarska dinamika v prvem četrtletju

Ljubljana, 31. maja (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjih prvih treh mesecih. Potem ko je bila gospodarska dejavnost lani precej visoka in je po ocenah statističnega urada znašala 4,5 odstotka, se bo letos po napovedih analitikov umirila.

V zadnjem lanskem četrtletju je bila rast 4,1-odstotna. Sezonsko prilagojeni BDP je bil v zadnjem četrtletju lani za 0,8 odstotka višji kot v tretjem trimesečju in 3,6 odstotka višji kot v enakem obdobju predlani.

Domače in tuje institucije letos Sloveniji napovedujejo med 3,1- do 3,4-odstotno gospodarsko rast. Letos predvsem zaradi mednarodnih negotovosti analitiki napovedujejo umiritev, zlasti izvoza. A, kot je v pred časom ugotovil urad za makroekonomske analize in razvoj, se aktivnost v dejavnostih, ki so bolj odvisne od domačega povpraševanja, povečuje. Banka Slovenije je tako v nedavnem poročilu navedba, da je gospodarstvo v prvem četrtletju kljub šibkejšim izvoznim gibanjem v marcu doseglo visoko rast.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar