FinD - Novice - V sporu glede plačila odkupne vrednosti pohorskih žičnic le še sodba
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.5.2019

V sporu glede plačila odkupne vrednosti pohorskih žičnic le še sodba

Maribor, 30. maja (STA) - Na mariborskem sodišču se je danes kljub poskusom odvetnika Mestne občine Maribor Gregorja Živka, da bi preložil narok, sklenila obravnava v sporu med občino in Športnim centrom Pohorje v stečaju glede poplačila obveznosti zaradi prevzema upravljanje gondole in žičniških naprav na Pohorju po stečaju podjetja. Sodišče bo sodbo izdalo v pisni obliki.

Čeprav sodni postopki, različne cenitve in neuspešni poskusi mediacije trajajo že več kot dve leti in stečajnemu upravitelju Dragu Dubrovskemu ter DUTB kot ločitvenemu upniku doslej ni uspelo najti skupnega jezika z mariborsko občino, je po prihodu novega župana novi pravni svetovalec občine danes skušal nasprotno stran in sodnika Matjaža Štoka prepričati v novo preložitev naroka.

Le dan pred obravnavo je vsem poslal nove dokazne predloge, med drugim zaslišanja več prič ter imenovanje izvedenca finančne stroke. Kot trdijo na mestni občini, naj bi namreč ta imela v času od prevzema naprav in podelitve koncesije Marpromu za okoli 1,8 milijona evrov stroškov v obliki investicijskih vlaganj, te pa bi po njihovem morali odbiti od skupne vsote.

Ker Dubrovski na drugi strani zanika, da bi občina ta denar namenila za investicije, pač pa gre zgolj za subvencioniranje javne službe, s katero Marpromu mesečno plačujejo stroške upravljanja Pohorske vzpenjače, je odvetnik MOM predlagal imenovanje finančnega izvedenca, ki bi ugotovil dejansko stanje.

Vendar ne stečajni upravitelj, niti predstavnici DUTB temu predlogu niso bili naklonjeni, nasprotovali pa so tudi preložitvi naroka na jesen. Odvetnik Živko je namreč predlagal, da bi v poletnih mesecih z DUTB skušali najti skupno rešitev, nato pa nov narok izvedli septembra.

Sodnik Štok je na koncu vse njegove predloge zavrnil in sklenil glavno obravnavo, izrek sodbe pa napovedal v pisni obliki.

Zgodba glede plačila odkupne vrednosti gondole in žičniških naprav se vleče že iz časov prejšnje mestne oblasti. Sodni cenilci so vrednost pred časom že ocenili na 16,8 milijona evrov, kar pa je bistveno več od sedmih milijonov evrov, za kolikor naj bi se občina in DUTB že izpogajali, a nato prva na dogovor ni pristala. Stečajni upravitelj je zato predlagal plačilo 13,7 milijona evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar