FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v EU in Sloveniji maja navzgor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.5.2019

Gospodarsko razpoloženje v EU in Sloveniji maja navzgor

Bruselj, 28. maja (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je maja izboljšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni zvišal za 1,2 točke na 105,1 točke, v EU pa za 0,2 točke na 103,8 točke, kažejo podatki Evropske komisije. V Sloveniji se je kazalnik zaupanja maja okrepil za 2,5 točke na 107,5 točke.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom se je ESI zvišal povsod z izjemo Nizozemske. V Franciji se je kazalec povzpel za štiri točke, v Italiji za 1,7 točke, v Španiji za 1,3 točke, v Nemčiji pa za 0,4 točke. Na Nizozemskem se je medtem ESI znižal za 1,3 točke.

V celotni EU je rast ESI zavrla Velika Britanija, kjer se je kazalec znižal za 4,8 točke. Na Poljskem se medtem ni spremenil.

Z vidika sektorjev je bilo maja manj kot v območju z evrom optimistično razpoloženje v industriji, gradbeništvu ter storitvah. Razpoloženje v industriji in gradbeništvu je namreč ostalo na aprilski ravni, razpoloženje v storitveni dejavnosti pa se je poslabšalo.

Slovenija je med državami članicami unije, ki so zabeležile pozitivna gibanja. Kazalnik gospodarskega razpoloženja v naši državi se je maja zvišal za 2,5 točke na 107,5 točke. Gre za eno višjih rasti v EU.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) je medtem maja v območju evra zdrsnil za 0,12 točke na 0,30 točke. S tem je dosegel najnižjo raven od avgusta 2016.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar