FinD - Novice - V območju evra aprila pospešena rast obsega posojil
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.5.2019

V območju evra aprila pospešena rast obsega posojil

Frankfurt, 28. maja (STA) - Obseg posojil zasebnemu sektorju v območju evra se je aprila na letni ravni povečal za 3,4 odstotka. Marca je bila rast 3,2-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki Evropske centralne banke (ECB). Gibanje potrjevanja posojil zasebnemu sektorju je pomemben indikator gospodarske aktivnosti.

Obseg posojil gospodinjstvom se je minuli mesec na letni ravni povečal za 3,4 odstotka, potem ko se je v predhodnem mesecu za 3,3 odstotka. Gre za najkrepkejšo rast po letu 2009, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obseg posojil podjetjem oz. nefinančnim družbam je medtem napredoval za 3,9 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot v marcu. Ta stopnja rasti še naprej zaostaja za najvišjo po izbruhu krize, zabeleženo septembra lani.

Gibanje potrjevanja posojil zasebnemu sektorju ECB skrbno spremlja, saj gre za pomemben indikator zdravja gospodarstva. ECB se je leta trudila spodbujati kreditiranje z zgodovinsko nizkimi obrestnimi merami in obsežnimi intervencijami na finančnih trgih. S prostim tokom posojil skuša stimulirati gospodarsko rast in držati inflacijo nekoliko pod dvema odstotkoma.

Tudi rast količine denarja v obtoku se je aprila malenkost okrepila. Vrednost monetarnega agregata M3 se je zvišala za 4,7 odstotka, potem ko se je marca za 4,6 odstotka. Trimesečno povprečno gibanje M3, ki statistično zmanjša vpliv izrednih dogodkov, je v treh mesecih do aprila kazalo na 4,5-odstotno rast.

Agregat M3 vključuje gotovino v obtoku in vpogledne vloge, vloge z dogovorjeno zapadlostjo do dveh let in vloge na odpoklic do treh mesecev ter repo posle in dolžniške vrednostne papirje z zapadlostjo do dveh let.

ECB uporablja M3 kot ključni kazalec srednjeročne inflacije; v tej luči ga upošteva pri določanju ključne obrestne mere. Cilj centralne banke je, da je inflacija območja evra nekoliko pod dvema odstotkoma. Aprila je bila 1,7-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar