FinD - Novice - Hrvaška korak bližje vstopu v pripravnico za evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.5.2019

Hrvaška korak bližje vstopu v pripravnico za evro

Zagreb, 28. maja (STA) - Hrvaška je na Evropsko centralno banko (ECB) naslovila vlogo za vzpostavitev tesnejšega sodelovanja s hrvaško centralno banko pri nadzoru hrvaških kreditnih inštitucij v okviru enotnega nadzornega mehanizma. S tem se država približuje vstopu v mehanizem deviznih tečajev ERM II, pripravnici za prevzem evra.

Kot so sporočili s hrvaške centralne banke, sta zahtevo v imenu Hrvaške podpisala minister za finance Zdravko Marić in guverner centralne banke Boris Vujčić. Hrvaška je lani sprejela strategijo za uvedbo evra. Ta ne določa leta uvedbe evra kot nacionalne valute, omenja pa vstop v ERM II leta 2020, ko bo Hrvaška predsedovala EU.

V postopku tesnejšega sodelovanja med centralnima bankama gre za postopek prilagajanja regulatornega okvirja in celovite ocene kreditnih inštitucij, ki poslujejo na Hrvaškem. Proces ocenjevanja se po prilagoditvi nacionalne zakonodaje odvije v roku pol do enega leta. ECB praviloma vrši nadzor nad sistemsko pomembnimi institucijami, državna centralna banka pa nad ostalimi bankami.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar