FinD - Novice - Ministrstvo za čimprejšnjo spremembo prostorskega akta za drugi tir
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.5.2019

Ministrstvo za čimprejšnjo spremembo prostorskega akta za drugi tir

Ljubljana, 27. maja (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je na ministrstvo za okolje in prostor poslalo pobudo za spremembe in dopolnitve državnega lokacijskega načrta za drugi tir železniške proge Divača-Koper, tako da bi bila proga dvotirna. Spremembe prostorskega akta se skladno z odločitvijo vlade iz leta 2017 nanašajo na izvedbo dvotirnosti levega vzporednega tira.

Železniški tir, za katerega je bilo izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje, se bo skladno z navedenim sklepom vlade izvedel tako, da bodo servisne cevi v najdaljših predorih zgrajene v širšem profilu, ki bo omogočil nadgradnjo novega tira v dvotirno progo, zato so pogoji za izvedbo dvotirnosti v pretežnem obsegu že zagotovljeni, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za infrastrukturo. Skladno s tem predlagajo, da se veljavni prostorski akt spremeni oziroma dopolni glede na navedeno nadgradnjo v dvotirno progo.

Na ministrstvu so spomnili, da obstoječi tir železniške proge Divača-Koper v precejšnjem delu poteka prek vodovarstvenega območja vodonosnika Rižana, neposredno mimo stanovanjskih objektov in prek kraškega roba, ki je v celoti predviden za zavarovanje kot krajinski park v sklopu Kraškega regijskega parka. Nadaljnje obratovanje obstoječega tira zato pomeni dolgoročno okoljsko tveganje, zlasti vodovarstveno in požarno, so opozorili. Najboljša možna rešitev, ki uživa podporo tudi v lokalnem okolju, naj bi bila zato prav čimprejšnja nadgradnja drugega tira v dvotirno progo, ki bo omogočila opustitev obstoječega tira.

Ministrstvo je v tej luči pristojne pozvalo, naj čim prej pristopijo k potrebnim spremembam in dopolnitvam državnega prostorskega akta. Ob tem se je zavezalo, da bo kot pobudnik skupaj z investitorjem, Direkcijo RS za infrastrukturo, zagotavljalo vso potrebno strokovno podporo za čimprejšnjo izvedbo postopka in zaključek prostorskega umeščanja.

Projekt drugi tir je ocenjen na nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. Pomemben del finančne konstrukcije projekta je že zaprt, odkar je Evropska investicijska banka (EIB) sredi meseca odobrila posojilo v višini do 250 milijonov evrov.

V državnem proračunu je za projekt predvidenih 400 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja 2TDK. Ob tem je predvidenih 250 milijonov evropskih sredstev, 250 milijonov evrov s strani najemodajalcev, 167 milijonov evrov posojil komercialnih bank, še 122 milijonov evrov pa bo država zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar