FinD - Novice - WHO priznal izgorelost za bolezen
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.5.2019

WHO priznal izgorelost za bolezen

Ženeva, 27. maja (STA) - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je uvrstila izgorelost v mednarodno klasifikacijo bolezni, s čimer bodo strokovnjakom olajšali prepoznavanje te bolezni, ki je povezana s stresom na delovnem mestu. Odločitev so sprejeli na letnem srečanju držav članic v Ženevi, ki ga bodo sklenili v torek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnji posodobitvi kataloga bolezni in poškodb je WHO prepoznal izgorelost kot "sindrom, ki se pojavi kot rezultat kroničnega stresa na delovnem mestu, ki se ga ni primerno obravnavalo".

Sindrom se izraža na tri načine in sicer kot utrujenost in občutek pomanjkanja energije, povečan mentalni odpor do dela ali negativizem in cinizem do dela ter pomanjkanje profesionalne učinkovitosti.

"Izgorelost je povezana predvsem s službenim področjem in naj se ne bi uporabljala pri opisovanju izkušenj z drugih področij življenja," še piše v klasifikaciji.

Osnutek posodobljene klasifikacije so oblikovali lani po preučitvi priporočil zdravstvenih strokovnjakov iz celega sveta. Posodobljeno klasifikacijo, ki se imenuje ICD-11, so potrdili v soboto.

To je prvič, da so v klasifikacijo vključili izgorelost, je dejal tiskovni predstavnik WHO Tarik Jašarević.

V ICD-11, ki bo stopil v veljavo januarja 2022, so med drugim uvrstili tudi kompulzivno spolno vedenje in zasvojenost z videoigrami.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar