FinD - Novice - Razpoloženje potrošnikov po več mesecih poslabševanja maja nespremenjeno
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.5.2019

Razpoloženje potrošnikov po več mesecih poslabševanja maja nespremenjeno

Ljubljana, 23. maja (STA) - Zaupanje potrošnikov, ki je med februarjem in aprilom upadalo, se maja v mesečni primerjavi ni spremenilo. Je bil pa kazalnik potrošniškega razpoloženja za šest odstotnih točk nižji kot maja lani, je razvidno iz izsledkov najnovejše raziskave statističnega urada.

Kljub poslabšanju v zadnjih mesecih pa je raven zaupanja potrošnikov še vedno za 12 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja. Potrošniki so bolje od dolgoletnega povprečja z nekaj nihanji razpoloženi že od sredine leta 2014.

Med podkazalniki, ki sestavljajo kazalnik potrošniškega razpoloženja, sta se v mesečni primerjavi maja nekoliko izboljšala tista, ki merita pričakovanja glede gospodarskega stanja (za dve odstotni točki) in glede števila brezposelnih (za eno odstotno točko). Pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu in glede varčevanja pa so ostala enaka kot aprila.

Na medletno nižjo raven kazalnika zaupanja potrošnikov so medtem najbolj vplivala slabša pričakovanja glede gospodarskega stanja v državi in glede števila brezposelnih, saj sta se podkazalnika znižala za 13 oz. 11 odstotnih točk. Vrednost podkazalnika pričakovanj glede finančnega stanja v gospodinjstvu je bila za tri odstotne točke nižja kot maja lani, pričakovanja glede varčevanja pa so se izboljšala za dve odstotni točki.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar