FinD - Novice - Evropska komisarka: Termin carinskih pogovorov z ZDA še odprt
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.5.2019

Evropska komisarka: Termin carinskih pogovorov z ZDA še odprt

Pariz, 22. maja (STA) - ZDA po oceni evropske komisarke za trgovino Cecilie Malmström še niso pripravljene na pogovore o carinah z Evropejci. "Na strani EU smo že pripravljeni. Imamo mandat," je po današnjem srečanju z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem v Parizu dejala Švedinja.

Malmströmova ob robu ministrskega srečanja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ni želela govoriti o datumu začetka pogovorov z ZDA. Na vprašanje, kako dolgo bi lahko trajali, pa je odgovorila, da bi šlo lahko za nekaj tednov.

"Še vedno mislimo, da je to mogoče v okviru mandata te (Evropske) komisije, vendar sta za tango seveda potrebna dva," je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Mandat komisije pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja, ki zastopa članice povezave v trgovinskih zadevah, se izteče konec oktobra.

Države EU so pot pogajanjem za rešitev trgovinskega spora z ZDA odprle pred mesecem dni in mandat zanje podelile Malmströmovi. Tema pogajanj naj bi bila odprava carin na industrijsko blago. Del pogovorov pa naj bi bilo tudi tesnejše sodelovanje pri vzajemnem priznavanju standardov.

Predvsem pa bi morali z dogovorom preprečiti uvedbo dodatnih carin na evropske avtomobile, s katerimi grozi ameriški predsednik Donald Trump. Ameriška vlada je sicer prejšnji teden odločitev o uvedbi dodatnih carin na uvoz avtomobilov iz EU in tudi z Japonske preložila za pol leta.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar