FinD - Novice - Nizozemska izdala prvo zeleno obveznico
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.5.2019

Nizozemska izdala prvo zeleno obveznico

Amsterdam, 21. maja (STA) - Nizozemska je kot prva država z najvišjo bonitetno oceno izdala zeleno obveznico, s katero namerava do julija leta 2040 zbrati okoli pet milijard evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sredstva bodo namenjena ekološko učinkovitim naložbam. Na tamkajšnjem finančnem ministrstvu so dejali, da gre za nov korak v smeri še bolj zelene Nizozemske.

Nizozemska je peta država EU z zeleno obveznico in prva z bonitetno oceno AAA. Pred njo so z izdajo obveznic na rastoči zeleni kapitalski trg vstopile Poljska, Francija, Belgija in Irska. Kot prva jo je izdala Poljska, in sicer decembra 2016.

Pri izdaji je sodelovala banka HSBC, od koder so sporočili, da želi država z obveznico, ki zapade julija 2040, zbrati med štiri in šest milijonov evrov, medtem ko nizozemska vlada konkretnih številk ni razkrila.

Nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra je na Twitterju zapisal le, da je Nizozemska prva država z bonitetno oceno AAA, ki je izdala zeleno obveznico, na ministrstvu pa so dodali, da gre za nov korak v smeri zelenega gospodarska in bolj zelene Nizozemske.

Kot še poroča AFP, so podnebne spremembe in varstvo okolja med najpomembnejšimi izzivi Nizozemske, saj vsaj tretjina države leži pod morsko gladino.

Zelene obveznice sicer po podatkih HSBC prispevajo le za okoli dva odstotka svetovnega trga obveznic oz. 156,8 milijarde evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar