FinD - Novice - Cene industrijskih proizvodov aprila nespremenjene
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.5.2019

Cene industrijskih proizvodov aprila nespremenjene

Ljubljana, 21. maja (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so aprila na mesečni ravni ostale nespremenjene. Proizvodi za prodajo na domačem trgu so bili za 0,4 odstotka dražji, proizvodi za prodajo na tujih trgih pa za 0,3 odstotka cenejši kot marca. V primerjavi z aprilom lani so se cene okrepile za 1,2 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trgih držav zunaj območja z evrom, so bile aprila po podatkih statističnega urada višje v povprečju za 0,2 odstotka, cene tistih proizvodov, ki so bili prodani na trgih držav v območju s skupno valuto, pa so bile nižje za 0,5 odstotka.

Aprila so se na mesečni ravni za 3,9 odstotka zvišale cene energentov, cene surovin se niso spremenile, cene proizvodov za investicije pa so se znižale za 0,9 odstotka. Nižje so bile tudi cene proizvodov za široko porabo, in sicer za 0,1 odstotka.

Glede na marec so se najbolj zvišale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za 5,2 odstotka), opazneje pa so se znižale v proizvodnji oblačil (za 1,8 odstotka).

Na letni ravni so se aprila cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih zvišale za 1,2 odstotka. Kot so sporočili iz statističnega urada, so se zvišale tako cene proizvodov, prodanih na domačem trgu (za dva odstotka), kot tudi cene proizvodov, prodanih na tujih trgih (za 0,3 odstotka).

Cene proizvodov, prodanih na trgih držav v območju z evrom, in tudi cene tistih, ki so bili prodani na trgih držav zunaj tega območja, so se zvišale za 0,3 odstotka. V enem letu so se najizraziteje zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 15,3 odstotka), opazneje pa so se znižale cene v proizvodnji oblačil (za 2,9 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar