FinD - Novice - Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi bil sprejet najkasneje aprila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.5.2019

Zakon o dolgotrajni oskrbi naj bi bil sprejet najkasneje aprila

Ljubljana, 20. maja (STA) - Predsednik vlade Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje Matjaža Hana iz SD glede zakona o dolgotrajni oskrbi dejal, da naj bi po scenariju ministrstva za zdravje vlada zakon v parlamentarni postopek vložila novembra, dokončno sprejet pa naj bi bil po načrtu najpozneje aprila prihodnje leto.

Dolgotrajna oskrba mora biti po premierjevih besedah integrirana storitev. Prepletala se bo s sistemom socialnega in zdravstvenega varstva in tako zagotavljala celotno obravnavo tistega, ki jo potrebuje. Predstavljala bo kombinacijo osnovnih in podpornih dnevnih opravil in storitev zdravstvene nege, ki bodo odvisne tako od potreb kot želja uporabnika, uporabnik pa bo moral biti aktivno vključen.

Po sedanjih ocenah bo za uresničitev predvidenih rešitev na področju dolgotrajne oskrbe potrebnih dodatnih 180 milijonov evrov, je dejal. To po njegovih besedah prinaša vprašanje, kje vzeti sredstva za to. Postavil je vprašanje, ali bi se kot družba ali za začetek vsaj v DZ strinjali z uvedbo obveznega socialnega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Bi našli konsenz za preoblikovanje in nadgradnjo zdravstvene zavarovalnice, kar piše v koalicijskem sporazumu, je vprašal.

Resorjem zaupa, ker se kljub občasnim težavam znajo dogovoriti. Verjame, da je postavljena časovnica realna, če se je bodo vsi držali.

Če bomo vsi za to, potem bodo tako zakon o dolgotrajni oskrbi kot zakon o demografskem skladu in nenazadnje volilna zakonodaja sprejeti, je poudaril.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar