FinD - Novice - ZDA prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2019

ZDA prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije

Ankara, 17. maja (STA) - ZDA so prepolovile carine na uvoz jekla iz Turčije na 25 odstotkov. V Ankari so potezo označili za pozitiven korak, a si želijo usklajenosti vseh ameriških trgovinskih potez, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Donald Trump je avgusta lani podvojil carine na turški izvoz jekla in aluminija in s tem zaostril diplomatski spor, povezan s pridržanjem ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. Poteza je takrat potopila vrednost turške lire. Z 21. majem pa bodo ZDA sedaj carine znova znižale na 25 odstotkov.

Turška ministrica za trgovino Ruhsar Pekcan je potezo označila za "pozitiven" korak, a je opozorila še na položaj Turčije v zvezi s preferenčno trgovinsko obravnavo.

Washington je namreč v četrtek napovedal, da bo Turčijo prenehal obravnavati v skladu s politiko preferenčne trgovinske obravnave. Ta poteza pa je po oceni ministrice v neskladju s skupnim ciljem obeh držav, ki je 75 milijard dolarjev menjave letno.

"Še naprej si bomo odločno prizadevali za povečanje obsega dvostranske trgovine z ZDA, ki so naš pomemben trgovinski partner," je poudarila.

Ameriški preferenčni trgovinski sistem državam dovoljuje izvoz okoli 2000 industrijskih in tekstilnih proizvodov v ZDA brez carin. Turčija je del tega sistema, ki je namenjen državam v razvoju, od leta 1975.

Menjava med Turčijo in ZDA je lani dosegla 20,5 milijarde dolarjev, potem ko je bila leta 2017 pri 24 milijardah dolarjev.

Trump je marca lani uvedel 25-odstotne carine na ves uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija v ZDA. Med izjeme je uvrstil le manjše število držav, ki so popustile pri njegovih drugih zahtevah.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar