FinD - Novice - Pikalo na Kitajskem podpisal dogovor o skupnem financiranju raziskovalnih in razvojnih projektov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2019

Pikalo na Kitajskem podpisal dogovor o skupnem financiranju raziskovalnih in razvojnih projektov

Peking, 17. maja (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se je danes med obiskom v Pekingu sestal s kitajskim ministrom za znanost in tehnologijo Wang Zhigangom, s katerim sta podpisala memorandum o soglasju med ministrstvoma o skupnem financiranju raziskovalnih in razvojnih projektov.

Z memorandumom sta se Slovenija in Kitajska zavezali h krepitvi znanstvenega in tehnološkega sodelovanja na podlagi enakovrednega partnerstva. Sporazum predvideva financiranje skupnih raziskav in razvoja med univerzami, raziskovalnimi institucijami in drugimi inovativnimi organizacijami v obeh državah.

Sodelovanje bo osredotočeno na področja tehnologije materialov, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, energetske tehnologije, okoljske znanosti, bioloških ved, biotehnologije, kmetijstva in še drugih področij, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Minister Pikalo je v Pekingu dejal, da ga veseli podpis memoranduma o sodelovanju, poleg tega pa, da so ključnega pomena pogovori v smeri razširitve sodelovanja na področja družboslovja in humanistike. To je potrdil tudi minister Wang in poudaril, da si želijo poglobljenih odnosov in tovrstnega sodelovanja s slovenskimi deležniki s področja znanosti in raziskovanja.

Doslej je med Slovenijo in Kitajsko potekalo 12 skupnih zasedanj odborov za znanstveno in tehnološko sodelovanje. Poleg dvostranskega sodelovanja državi sodelujeta tudi v okviru programa Obzorje 2020, kjer partnerji iz Slovenije in Kitajske sodelujejo pri 22 skupnih projektih.

V okviru obiska se je slovenski minister na povabilo Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) ter kitajskega ministra za izobraževanje Chen Baoshenga v četrtek udeležil mednarodne konference o umetni inteligenci v izobraževanju.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar